Ειδήσεις

Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Δεν κοιμούνται... αρκετά οι φοιτητές

Δεν κοιμούνται αρκετά οι φοιτητές του ΑΠΘ, η πλειονότητα των οποίων θεωρεί ότι χρειάζεται παραπάνω ώρες ύπνου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου Παπανικολάου και ομάδας φοιτητών του ΑΠΘ, με θέμα "Συνήθειες ύπνου των φοιτητών του ΑΠΘ" που παρουσιάστηκαν στο 29ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο. 

Στη μελέτη, που βασίστηκε σε συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, μετείχαν 309 φοιτητές διαφόρων σχολών (εκ των οποίων το 33,5 % της Ιατρική), με μέση ηλικία 20,5 ±2 έτη. Από τους ερωτηθέντες το 47% ήταν αγόρια και 18% καπνιστές. Η μέση διάρκεια του ύπνου τους τις καθημερινές ήταν 6,6±1,4ώρες, τα Σαββατοκύριακα κοιμόνταν περισσότερο (8,6± 1,9 ώρες) ενώ κατά την εξεταστική περίοδο η διάρκεια του ύπνου ήταν 6,4±1,7. Η διάρκεια του ύπνου τις καθημερινές ήταν μικρότερη στους φοιτητές Ιατρικής σε σχέση με αυτούς των άλλων σχολών (5,7±0,9 έναντι 7,1±1,4 ώρες).

Από τους φοιτητές που μετείχαν στην έρευνα το 13% εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές και το 41% από αυτούς σε νυχτερινή βάρδια. Το 76,4% κατανάλωναν καφέ για να ξυπνήσουν (1,3±1,2 ποτήρια) και οι 9,1% χρησιμοποιούσαν αλκοόλ για να κοιμηθούν όταν είχαν πρόβλημα.

Το 84% θεωρούσε την ποιότητα του ύπνου τους ικανοποιητική, αλλά 76,3% ανέφερε ημερήσια υπνηλία και 94% πως οι ώρες ύπνου ήταν ανεπαρκείς. Μονάχα το 11% παρουσίαζε προβλήματα στον ύπνο λόγω της οικονομικής κρίσης. Ροχαλητό ανέφερε το 21% των φοιτητών (66,1% άντρες), άπνοιες το 3,2% και παραμιλητό το 23,6%. Το 56% των φοιτητών γνώριζε κάποιο πρόσωπο που παρουσιάζει προβλήματα κατά τον ύπνο (ροχαλητό, άπνοιες, παραμιλητό). Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι φοιτητές θεωρούσαν ως απαραίτητη διάρκεια ύπνου τις 8,3±1 ώρες.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Σεισμός τώρα 5 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Τήλου

Σεισμογράφος

Σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στα ανοιχτά της Τήλου.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών που κατέγραψε το σεισμό στις 15:38, είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο, 27 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Τήλου, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στα γύρω νησιά.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες στην περιοχή υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα που είχε ανησυχήσει τους κατοίκους.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο 24ωρο είχαν προηγηθεί αρκετοί μικρότεροι σεισμοί που έφτασαν μέχρι και τα 3,2 Ρίχτερ. Να τονίσουμε, επίσης, ότι νωρίτερα είχε καταγραφεί σεισμός της τάξης των 3,4 Ρίχτερ στην Κάσο.

ειδησεις σημερα

Ηράκλειο: Οι σεισμοί "πλήγωσαν" και τα σχολικά κτίρια στο Αρκαλοχώρι

Η Κρήτη κινδυνεύει να γίνει έρημος - Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Ο δήμαρχος ζητεί αναστήλωση της ενετικής γέφυρας στο Δεμάτι