Ειδήσεις

Ελλάδα

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τον Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτης

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, ζητώντας την παρέμβαση του για την επιστροφή «κλαπέντων μητροπολιτικών και μοναστηριακών κειμηλίων» από τη Βουλγαρία στην Εκκλησία των Σερρών.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο Μητροπολίτης Σερρών αναφέρεται στην «κλοπή και παράνομη παρακράτηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών εκκλησιαστικών κειμηλίων των Σερρών από τους Βούλγαρους», σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «το αίτημα της επιστροφής των μητροπολιτικών και μοναστηριακών κειμηλίων, των χριστιανικών “ελγινείων” της Βορείου Ελλάδος, για την τοπική μας Εκκλησία και για τον λαό των Σερρών παραμένει πάντοτε ανοιχτό ζήτημα, που περιμένει τη δικαίωσή του».

Αφού επισημαίνει πως «τα σπουδαία αυτά εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την εκκλησιαστική και εθνική ιστορία των Σερρών, αφαιρέθηκαν βιαίως από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών (11ος αιώνας) και από τη Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών (13ος αιώνας) από τους βορείους γείτονες κατά τα έτη 1913, 1917 και 1942 και έκτοτε παρακρατούνται παρανόμως σε διάφορα κρατικά και εκκλησιαστικά μουσεία και ιδρύματα της Βουλγαρίας», ο Μητροπολίτης Θεολόγος τονίζει ότι «η γείτονα χώρα οφείλει, να επιστρέψει στον φυσικό χώρο τους, τις φορητές εικόνες, τα ιερά σκεύη, τους κώδικες, τα χειρόγραφα και τα λοιπά κειμήλια ως πράξη δικαιοσύνης, χριστιανικού πνεύματος, ηθικής αποκαταστάσεως και καλής γειτονίας», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ελλάδα

Αίτημα για άρση ασυλίας του Λαγού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

λαγός βουλευτής

Το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού στο οποίο αναφέρθηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «αφορά σε άλλη υπόθεση» και όχι στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, διευκρίνισαν το απόγευμα της Δευτέρας πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: « Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άρση βουλευτικής ασυλίας του Ιωάννη Λαγού με σκοπό να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με τον κανονισμό το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου».