Ειδήσεις

Ελλάδα

Επεισόδια στη μεγάλη πορεία της Αθήνας για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου (βίντεο)

21:57 Η πορεία έφθασε στο Πολυτεχνείο και οι δρομοι δίνονται σταδιακά στην κυκλοφορία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο συλλήψεις και μία προσαγωγή ατόμου που είναι τραυματισμένος.

21:40 Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν προς το Πολυτεχνείο, ενώ ένα μέρος των διαδηλωτών ολοκλήρωσε την πορεία στην Καμάρα. Πληροφορίες για αρκετές προσαγωγές.

21:25 Καταγγελία για επίθεση αστυνομικών κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφου του VICE

21:11 Προσαγωγές από τα Εξάρχεια και αντιπαράθεση μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής, που φωνάζουν από τα μπαλκόνια τους.

21:07 Στην Αθήνα, άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό.

21:04 Στην Πάτρα, ολοκληρώθηκε η πορεία. Δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Κορίνθου. Επικρατεί ηρεμία.

20:47 Στην Πάτρα, η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές. 

20:41 Στα Εξάρχεια, δικυκλιστές της ομάδας Δέλτα «κυνηγούν» ομάδες νεαρών στη Στουρνάρη. Η πλατεία έχει πνιγεί από τα χημικά.  

20:38 Στην Πάτρα, η πορεία έφθασε στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου και τα πνεύματα είναι ήρεμα. Προηγήθηκε και δεύτερος γύρος ρίψης μολότοφ από ομάδα αντιεξουσιαστών, χωρίς να απαντήσει η αστυνομία.

20:36 Στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον δύο προσαγωγές. Η πορεία συνεχίζεται κανονικά. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις -και δικυκλιστές- τόσο από την κάτω, όσο και από την πάνω πλευρά της Τσιμισκή. Διαδηλωτές έκαψαν σημαία της ΕΕ.

20:32 Επεισόδια στην πλατεία Εξαρχείων. Τα ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών. Στο σημείο και άνδρες της ομάδας Δέλτα για να διαλύσουν την ομάδα των νεαρών. Φωτιές σε κάδους.

20:28 Η ομάδα των αντιεξουσιαστών που δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ στο ύψος του Χίλτον βρίσκεται στα Εξάρχεια. Τα ΜΑΤ κάνουν χρήση βομβίδων κρότου - λάμψης στην Βαλτετσίου. 

20:23 Στη Θεσσαλονίκη, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά της αλυσίδας που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές, που ζητούσαν από την αστυνομία να απομακρυνθεί, καθώς η πορεία ήταν από ασφυκτικό κλοιό.

20:19 Επεισόδια και στην Θεσσαλονίκη. Τα ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών, βομβίδων κρότου - λάμψης και γκλομπ κατά των διαδηλωτών στην Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας. 

20:15 Στην Πάτρα, ομάδες διαδηλωτών έριξαν μολότοφ και πέτρες εξώ από το δικαστικό μέγαρο, στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών. Στις φλόγες έχει τυλιχθεί τουλάχιστον ένα ΙΧ. Πληροφορίες για προσαγωγές.

20:13 Ανοιξαν όλοι οι σταθμοί του μετρό, εκτός του Πανεπιστημίου.

20:10 Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών στην Πάτρα. Συμπλοκές στην οδό Γούναρη, στο ύψος των δικαστηρίων. 

20:09 Υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Αντιδρούν οι διαδηλωτές.

20:06 Ανοιξε ο σταθμός του μετρό στους Αμπελόκηπους.

20:05 Το μπλοκ των αντιεξουσιαστών που δέχθηκε νωρίτερα την επίθεση των ΜΑΤ βρίσκεται στην Αλεξάνδρας, στο ύψος του Αρείου Πάγου. Πορεύεται στην άνοδο της Αλεξάνδρας, ενώ βγαίνουν ΙΧ από στενά, καθώς αρκετοί δρόμοι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία. Το μπλοκ συνοδεύεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

19:50 Σε επιφυλακή ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στα στενά των Εξαρχείων.

19:36 Το μπλοκ του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία. Η πορεία ολοκληρώθηκε.

19:34 Ανοιξαν η Σταδίου και η Πανεπιστημίου.

19:25 Σε εξέλιξη μεγάλες πορείες στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

19:15 Χημικά και βομβίδες κρότου - λάμψης εξακολουθούν να πέφτουν στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Η πορεία έχει διασπαστεί, μετά την επίθεση των ΜΑΤ. Το πρώτο μέρος της πορείας έχει περάσει από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ πίσω έχουν μείνει τμήμα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

19:08 Ομάδες διαδηλωτών εξακολουθούν να περνούν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

18:59 Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και διέσπασαν την πορεία στο σημείο που βρίσκεται το μπλοκ των αντιεξουσιαστών. 

18:55 Ένταση στη Βασ.Σοφίας, στο ύψος του Χίλτον. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, βομβίδων  κρότου - λάμψης και επιτέθηκαν με γκλομπ. Κατά τις πληροφορίες, η επέμβαση έγινε απρόκλητα.

18:45 Στους 30.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές.

18:35 Στην αμερικάνικη πρεσβεία η κεφαλή της πορείας.

18:30 Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 30 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους.

17:50 Νεώτερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 25.000. 

17:45 Στο ύψος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ο κύριος όγκος της πορείας. Στο Σύνταγμα το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που «συνοδεύεται» από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

17:45 Ξεκίνησε το ΠΑΜΕ από τα Χαυτεία. Το μπλοκ ακολουθούν περί τα 10.000 άτομα.

17:25 Η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει στο Πολεμικό Μουσείο, όπου πραγματοποιεί ολιγόλεπτη στάση.

17:00 Η πορεία προχωρά από το τέλος της Σταδίου προς την Γεωργίου Α' υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Στην κεφαλή του κύριου όγκου της πορείας φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου.

16:37 Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, που αριθμεί -σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις- περί τις 15.000  άτομα, βρίσκεται στη Σταδίου. 

16:35 Η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές.

16:20 Στο Σύνταγμα έφτασε η κεφαλή της πορείας.

16:05 Φραγμός από κλούβες στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας για να κινηθεί η πορεία από την Γεωργίου Α'. Ανδρες των ΜΑΤ είναι παραταγμένοι μπροστά από τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος. Ελικόπτερο της ΕΛΑΣ πετά πάνω από την πορεία.

16:00 Ξεκίνησε η πορεία, στην οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 7.000 άτομα.

15:30 Καθ' οδόν για την αμερικανική πρεσβεία η πομπή με την αιματοβαμμένη σημαία σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν περίπου 300 άτομα.

15:00 Προσυγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στη συμβολή Σταδίου και Χρήστου Λαδά.
 
Όταν η σημαία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν φήφισμα στην πρεσβεία, αλλά δεν τους το επέτρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

«Σαράντα ένα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ζει, είναι επίκαιρο όσο ποτέ και μας δείχνει το δρόμο της προοδευτικής ανατροπής» δήλωσε προς το in.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Είναι εντυπωσιακή η νεολαιίστκη και λαϊκή παρουσία φέτος. Νομίζω ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες μαζικότερες και δυναμικότερες πορείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Το Πολυτεχνείο ξαναζωντανεύει».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η αφύπνιση του φοιτητικού κινήματος είναι πάρα πολύ σημαντική. Ελπίζουμε να είναι αφετηρία νέων μεγάλων φοιτητικών αγώνων κι αν οι φοιτητές ξαναμπούν στην πρωτοπορία, πιστεύω ότι πολύ γρήγορα η υπόθεση της προοδευτικής ανατροπής θα γίνει πράξη. Όταν η νεολαία είναι μπροστά πάντοτε η νίκη έρχεται γρήγορα».

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, έκλεισαν οι δρόμοι στο κέντρο, όπως και οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι.

Έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στην πόλη, καθώς 7.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά του λοκ άουτ που αποφάσισε η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και της βίαιης αστυνομικής επέμβασης στη Νομική και το ΕΜΠ την Πέμπτη.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, όπως και αυτοί στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Επιπλέον με απόφαση του Οργανισμού «Συγκοινωνίες Αθηνών», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται ακόμη μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, ένα ασθενοφόρο, ένα όχημα με γιατρό και δύο μοτοσυκλέτες επίσης με γιατρό.

Στις 2 μ.μ. είχαν δώσει ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος διάφορες συλλογικότητες-σωματεία, στις 3 μ.μ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν προσυγκέντρωση στη συμβολή Σταδίου και Χρήστου Λαδά, ενώ στις 5 το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στα Χαυτεία.

Πηγή: in.gr 

Ελλάδα

Γυμνάσια - Λύκεια: Σήμερα αποφασίζουν οι Λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμά τους

Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου

Σήμερα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν τις αποφάσεις τους στην κυβέρνηση.

Ολα δείχνουν πως πάμε ολοταχώς για άνοιγμα με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου, καθώς όπως τονίζουν ειδικοί, αλλά και κυβερνητικά στελέχη εδώ και μέρες, το άνοιγμα των σχολείων είναι η «πρώτη προτεραιότητα». Οι ειδικοί θα κρίνουν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και από το άνοιγμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο, προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα.

Οι σκέψεις των ειδικών για το άνοιγμα σε γυμνάσια και λύκεια
Τα μέλη της επιτροπής φαίνονται προβληματισμένα για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί στο να δώσουν το «πράσινο φως».

Στην πλειοψηφία επικρατεί η άποψη πως θα ήταν καλό να γίνει το άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου και όχι αυτή την προσεχή εβδομάδα, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αυτό θα δώσει ταυτόχρονα και τον χρόνο στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία να οργανωθούν καλύτερα. Υπάρχουν ωστόσο και «φωνές» που διαφωνούν με το άνοιγμα στα γυμνάσια και τα λύκεια, θεωρώντας πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

«Στις 25/1 η άποψή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτα. Να δούμε πού θα κατασταλάξει το πράγμα. Προηγείται το άνοιγμα άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι γονείς να φέρουν φαΐ στο σπίτι», επισήμανε στο iefimerida.gr μέλος της επιτροπής, ενώ και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.

 

Γκάγκα: Απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ωστόσο τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο».

Αποφασίζουν για το άνοιγμα καταστημάτων ΟΠΑΠ -Ανοιχτό για κυνήγι και ψάρεμα

Εκτός των σχολείων της δευτεροβάθμιας, η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει και για το άνοιγμα σε άλλους τομείς όπως τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα, κάτω όμως από πολύ αυστηρά και πιο εξειδικευμένα μέτρα όπως για παράδειγμα, το διάστημα παραμονής εντός του καταστήματος.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ θα αποφασίσουν και για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, κάτι που θα σημαίνει πως για την συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούν να γίνουν και μετακινήσεις εκτός Νομού. Σήμερα θα συζητηθεί και το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - Open Mall: Οδεύει προς "επιτήρηση" το έργο και στο ... βάθος απένταξη!

Εργαζόμενοι στην Κρήτη, ασφαλισμένοι στη Βουλγαρία και φοβούνται να μιλήσουν!

Απείλησε με όπλο τους γονείς του για να του “γράψουν” ένα σπίτι