Ειδήσεις

Ελλάδα

Επεισόδια στη διαμαρτυρία για τα φωτοβολταϊκά στην Αθήνα

Τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές προκαλούν οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ενίσχυσης της «πράσινης» ενέργειας που πρόκειται να περιληφθούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο.

Νωρίτερα το μεσημέρι παραγωγοί ρεύματος από φωτοβολταϊκά πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην οποία σημειώθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια.

Ο κορμός των ρυθμίσεων έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ, με το νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επιστροφή μέρους των εσόδων του 2013 από τους παραγωγούς ενέργειας, άρση της αναστολής αδειοδότησης για νέα φωτοβολταϊκά, κ.α.

Ο Σύνδεσμος των Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση ότι «με το παρόν νομοθέτημα θίγονται υπέρμετρα, ως συνήθως, οι "αστικές" μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραμένουν συγκριτικά στο απυρόβλητο οι γνωστοί θύλακες λαϊκισμού που αφορούν τα αφορολόγητα οικιακά φωτοβολταϊκά αλλά και τα αγροτικά και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση» και προσθέτει:

«Μας προκαλεί επίσης εντύπωση η παντελής απουσία αναφοράς προς τις δανείστριες τράπεζες και ως προς την απτή συμμετοχή τους στο "κούρεμα". Ως προς την ρευστότητα και τις πληρωμές των παραγωγών δεν υπάρχει καμία αναφορά και εξασφάλιση, ενώ ολόκληρη η αγορά αναμένει την εκπλήρωση της δέσμευσης του υφυπουργού ΠΕΚΑ από 12/2/14 για ανυπερθέτως αποπληρωμή της παραγωγής Ιουλίου - Αυγούστου '13 μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (τέλος Μαρτίου)».

Εξάλλου, η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για το δέκατο νομοσχέδιο σε σχέση με τις ΑΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θεωρεί αποκλειστική της προτεραιότητα τους υδρογονάνθρακες και θέτει το ερώτημα, γιατί «ενώ οι τιμές της μεγάλης μάζας των παραγωγών ΑΠΕ περικόπτονται αναδρομικά ακόμα περισσότερο σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί στη διαβούλευση, αυξάνεται η τιμή των μεγάλων φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων που συνδέθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μειώνεται περίπου στο μισό η έκπτωση που παρέχεται από τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού- θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)».

Η κυβέρνηση, ισχυρίζεται η ΕΛΕΤΑΕΝ, επιλέγει να στηρίξει το ακριβό, εισαγόμενο, ρυπογόνο αέριο αντί να στηρίξει τον φθηνό, εγχώριο, ανεξάντλητο και καθαρό αέρα.

 

Ελλάδα

Ένοχη η 34χρονη για την απαγωγή και τη σεξουαλική κακοποίηση της 10χρονης Μαρκέλας

απαγωγεας μαρκελλας

Ένοχη κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη η 34χρονη για την απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση του 10χρονου κοριτσιού.  

Ακόμη έκρινε ένοχο τον 41χρονο συγκατηγορούμενο της για τη συνεργεία στην αρπαγή της ανήλικης και αθώο για τη συνεργεία στην έκθεση. Να σημειωθεί ότι δεν τους αναγνωριστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή της 34χρονης κατηγορουμένης, για το σύνολο των πράξεων που της αποδίδονται, για την υπόθεση απαγωγής και σεξουαλικής κακοποίησης της 10χρονης Μαρκέλλας, στη Θεσσαλονίκη, υπόθεση που συγκλόνισε τον Ιούνιο του 2020 την κοινή γνώμη.

«Δεν ισχύει ο ισχυρισμός της ότι πήγε στο σχολείο αλλά δεν είχε αποφασίσει τι θα κάνει κι ότι ενήργησε επειδή λυπόταν την ανήλικη. Το είχε προετοιμάσει. Προκύπτει από τις επισκέψεις της στον ιστότοπο αναζητήσεως παιδιών και τις επισκέψεις στο σχολείο. Επιθυμούσε αρπαγή κι όχι απλή φιλοξενία της ανήλικης. Χρησιμοποίησε ψέμα για να την παραπλανήσει και εκείνη την ακολούθησε στην οικία της», σημείωσε η εισαγγελέας, απευθυνόμενη προς τους ενόρκους και τακτικούς δικαστές του Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ανάμιξε στον χυμό της ουσίες που εμπίπτουν στα ναρκωτικά για να κάμψει την αντίσταση και την πνευματική της διαύγεια, ώστε να μην μπορέσει η ανήλικη να αντισταθεί στις ανήθικες προθέσεις της».

Με την ίδια πρόταση, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος και ο 41 ετών συγκατηγορούμενός της για την πράξη της συνέργειας στην αρπαγή, αλλά να απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών για τη συνέργεια στην έκθεση ανηλίκου. Η κατηγορούμενη είχε σοκάρει με την απολογία της το Δικαστήριο καθώς ανέφερε ότι με την πράξη της «ήθελε να προσφέρει τα μητρικά της αισθήματα»!

Η 34χρονη, επιχείρησε να να αιτιολογήσει τις πράξεις της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης και παραδέχτηκε, ακόμη, ότι χορήγησε ναρκωτικά στην ανήλικη, αλλά αρνήθηκε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά.

«Πρώτα από όλα θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους για το κακό που έκανα. Έχω μετανιώσει πίκρα για ότι έχω κάνει και θα το πληρώνω για όλη μου τη ζωή. Όταν ήμουν σε άσχημη οικονομική κατάσταση ο σύζυγός μου με εξωθούσε στην πορνεία παράλληλα με την άλλη δουλειά μου. Όταν εκδιδόμουν, γνώρισα και τα ναρκωτικά. Αποφάσισα εγώ να δώσω το παιδί μου στον πρώην σύζυγό μου με τον οποίο είχαμε αψιμαχίες και δεν μπορούσα να το πάρω. Άρχισα να νιώθω τύψεις και αναζητούσα κάπου να προσφέρω τα μητρικά μου αισθήματα», ανέφερε η κατηγορούμενη κατά την απολογία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγωγή Μαρκέλλας: Η 34χρονη που την κακοποίησε είχε βιάσει και την ίδια της τη μητέρα!

Αρπαγή Μαρκέλλας: Η κατάθεση της 10χρονης - Όσα είπε στους αστυνομικούς

Απαγωγή Μαρκέλλας: Μήνυση στην 33χρονη από τον πρώην σύζυγό της

ESPA BANNER