Ειδήσεις

Ελλάδα

Επανέρχεται ο "βασικός μέτοχος" από τη ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Θέμα βασικού μετόχου ανοίγει ξανά η Νέα Δημοκρατία με τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής Προκόπης Παυλόπουλος στο άρθρο για τα μέσα ενημέρωσης η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να επαναφέρει το βασικό μέτοχο με αφορμή την δικαίωση όπως ο ίδιος είπε των προτάσεων της του 2005 από το ευρωπαϊκό δικαστήριο το 2008 προτάσεις που προτείνει να ενσωματωθούν στο νέο Σύνταγμα και στη συνέχεια να υπάρξει κι εκτελεστικός νόμος προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη του βασικού μετόχου. Υποστήριξε δε, ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου του 2008 έχει δικαιώσει πλήρως το τότε νομοθετικό πλαίσιο της νέας Δημοκρατίας πλην του θέματος που αφορά στα συγγενικά πρόσωπα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου (1-2/12) αναμένεται να καταθέσει η ΝΔ ολες τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος με τις οποίες θα προτείνεται αναθεώρηση περίπου 70 άρθρων.

Οι προτάσεις της ΝΔ χωρίζονται σε 8 ενότητες που αφορούν:

1. Τις εγγυήσεις για την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας και της ελληνική γλώσσας

2. Τα Συνταγματικά δικαιώματα όπως:

α) το άρθρο για το βασικό μέτοχο προκειμένου να εναρμονιστεί η διάταξη με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,

β) το άρθρο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

γ) την προστασία της ιδιοκτησίας για την οποία υπάρχουν σκέψεις η  ιδιοκτησία να μην περιορίζεται μόνο στα εμπράγματα αλλά να αφορά και τα ενοχικά, δηλαδή μισθούς, συντάξεις και πνευματικά δικαιώματα.

δ) τα άρθρα τα σχετικά με το Περιβάλλον

3. Τα πολιτικά κόμματα, ώστε να προστεθούν στο Σύνταγμα διατάξεις για α) τη δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων, β) για το πότε ένα κόμμα υπηρετεί τη δημοκρατία, γ) για την ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.

4. Τα δημοψηφίσματα, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορούν να διεξάγονται και με λαϊκή πρωτοβουλία.

5. Την εκτελεστική εξουσία, ώστε:

α)να υπάρξει αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με ρυθμιστικές αρμοδιότητες,

β) να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ Υπουργών και Βουλευτών, γ) να γίνει αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών.

6. Την νομοθετική εξουσία, προς την κατεύθυνση α) ενός σταθερότερου εκλογικού συστήματος, β) ενίσχυσης των εγγυήσεων για την εξάντληση της τετραετίας γ) μείωσης του αριθμού των βουλευτών και δ)ενίσχυσης του ρόλου των βουλευτών στο νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο.

7. Τη Δικαιοσύνη, ώστε να υπάρξει:

α) πλήρης αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών (κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για κοινή παραγραφή),

β)περισσότερη απεξάρτηση της εκλογής των δικαστών από την εκτελεστική εξουσία,

γ) Συνταγματικό Δικαστήριο,

δ) καλύτερη οριοθέτηση μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

8. Την οικονομική θεματική του Συντάγματος, ώστε:

α) να δημιουργηθεί τμήμα του ΣτΕ για να επιλύει διαφορές από τη σύναψη και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων,

β) να υπάρξουν ρυθμίσεις που να προβλέπουν μελέτες σκοπιμότητας για όλες τις μεγάλες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το επικεφαλής της επιτροπής προτάσεων  της ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Προκόπη Παυλόπουλο, η φιλοσοφία των προτάσεων δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του Συντάγματος.

Όπως είπε πάντως ο κ. Παυλόπουλος η Αναθεώρηση του Συντάγματος θεωρείται επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν διατάξεις που έχουν υποστεί κάποια «κόπωση» με το πέρασμα των χρόνων, γιατί υπήρξαν αστοχίες σε προηγούμενες αναθεωρήσεις, αλλά και γιατί η πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει η Ελλάδα οδηγεί στην ανάγκη θωράκισης του Συντάγματος με διατάξεις που αφορούν τα δικαιώματα του ανθρώπου και το κοινωνικό κράτος.

Μάλιστα, επ' αυτού, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε την ανάγκη κατοχύρωσης ενός κατώτατου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Πηγή: iefimerida.gr 

 

Ελλάδα

Σήφης Βαλυράκης: Άγνωστο πώς έπεσε στη θάλασσα - Η προπέλα τον χτύπησε στο κεφάλι

Σήφης Βαλυράκης

Από χτυπήματα από αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι και πιο συγκεκριμένα στο πρόσωπο είναι η πιθανή αιτία που προκάλεσε τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή νωρίς σήμερα το πρωί είναι ότι πιθανόν τα χτυπήματα να προκλήθηκαν από την προπέλα του σκάφους όταν ο πρώην υπουργός έπεσε στη θάλασσα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα κτυπήματα στο πρόσωπο, ειδικά ένα από αυτά είναι σοβαρό, και έχει αποκολληθεί μέρος αυτού. Επιπλέον είχε ακρωτηριαστεί δάχτυλο του αριστερού χεριού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το Λιμενικό εξετάζει δύο μαρτυρίες που έχει, από δύο αυτόπτες. Ο πρώτος δήλωσε ότι είδε το σκάφος «να φέρνει σβούρες» οπότε οι Λιμενικοί θεωρούν ότι αυτός ήταν ο λόγος που προκλήθηκαν από την προπέλα τα μοιραία κτυπήματα. Ο άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι το είδε το σκάφος να κατευθύνεται προς το «Νησί των Ονείρων» ή Πεζονήσι. Όταν εντοπίστηκε, προασαραγμένο, η μηχανή του ήταν στο πρόσω, ήταν σε λειτουργία. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν δύο ψαροντούφεκα.

 

 

Όσο για τον λόγο της πτώσης του Σήφη Βαλυράκη στη θάλασσα οι Λιμενικές αρχές εκτιμούν είτε ότι γλίστρησε είτε ότι είχε λιποθυμικό επεισόδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν, ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε ένα καρδιακό πρόβλημα. Όλα θα φανούν από την ιατροδικαστική εξέταση σε κάθε περίπτωση.

Το Λιμενικό αποκλείει το ενδεχόμενο το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη να κτυπήθηκε από άλλο, καθώς και το σενάριο να κολύμπησε. Η σορός παρασύρθηκε στο νησάκι από τους νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή.

 

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Ενισχύεται με 4 νέες κλίνες ΜΕΘ

Νοσοκομεία Κρήτης - κορωνοϊός: Η νέα εικόνα με τους ασθενείς που έχουν νοσήσει

Ηράκλειο: Θρήνος για τον ξαφνικό χαμό του γνωστού Ποινικολόγου

Ηράκλειο: Του έβαλε τα χρήματα στην τράπεζα... κι ακόμη το μετανιώνει