Ειδήσεις

Ελλάδα

Εξιχνίαση δολοφονίας στην Κοζάνη

Στα ίχνη των δραστών της δολοφονίας 28χρονου Αλβανού στο Καλονέρι Κοζάνης έφτασαν οι αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας.

Η εξαφάνιση του 28χρονου είχε δηλωθεί από συγγενικό του πρόσωπο στις 23 Οκτωβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα Σιάτιστας, καθώς αγνοούνταν από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οπως προέκυψε, τον μήνα εκείνον, δύο Αλβανοί, ένας 26χρονος και ένας 51χρονος, ήδη έγκλειστοι σε ελληνικές φυλακές για άλλη δολοφονία, αφού έμαθαν ότι το θύμα είχε πληρωθεί και την επόμενη ημέρα θα μετέβαινε στην Αλβανία, τον επισκέφτηκαν στο ποιμνιοστάσιο που εργάζονταν και, με την πρόφαση ότι θα πήγαιναν οι τρεις τους για καφέ σε γειτονική περιοχή, τον έπεισαν να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σταμάτησαν, αποβιβάστηκαν από το όχημα και, με κίνητρο τη ληστεία, τον τραυμάτισαν θανάσιμα, χτυπώντας τον αρχικά με μαχαίρι και κατόπιν πυροβολώντας τον με κυνηγετική καραμπίνα.

Στη συνέχεια, αφού του αφαίρεσαν 1.000 ευρώ, τον έριξαν σε παρακείμενο αρδευτικό φρεάτιο.

Το πτώμα του 28χρονου βρέθηκε την Κυριακή στο φρεάτιο, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.
  
Η ταυτοποίηση αναμένεται και εργαστηριακά, με αντιπαραβολή γενετικού υλικού του πτώματος, με DNA συγγενούς του θύματος.
  
Η δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο Αλβανών θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ελλάδα

Συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Τουρκίας πριν τις διερευνητικές επαφές

ελληνοτουρκικά σύνορα

Ένας νέος γύρος συζήτησης μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ δρομολογείται τις επόμενες ημέρες κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας αξιωματούχων της Συμμαχίας.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να καθίσουν για μία ακόμη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών, σε μία συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλες.

Η συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται πως θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο και του νέου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η ακριβή της ατζέντα.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συνάντηση των οποίων θα παρίσταται επίσης και ανώτατος αξιωματούχος της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να συζητήσει μόνο το θέμα της δυνατότητας 24ωρης επικοινωνίας μέσω διαύλων του ΝΑΤΟ για την αποφυγή της έντασης στην Ν.Α Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά η τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να θέσει για μία ακόμη φορά όλες τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Το ΥΠΕΘΑ εκτιμά ότι η Τουρκία θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΝΑΤΟ μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που αφορούν από τη ναυσιπλοϊα μέχρι και ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, επιδιώκει δια της πλαγίας οδού να κλείσει υπέρ της ορισμένες από τις προκλητικές αιτιάσεις που κατά καιρούς θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων, μέσα σε ένα ευνοϊκό γι αυτήν περιβάλλον αφού τη συμμαχία δεν την ενδιαφέρει τόσο το Διεθνές Δίκαιο, όσο η ηρεμία και η ενότητα στην Νοτιοανατολική της πτέρυγά.

«Οι τούρκοι επιδιώκουν να επιβάλουν σε βάρος της χώρας μας ορισμένες από τις αιτιάσεις τους που αφορούν κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως π.χ να μην εγκλωβίζουμε τα μαχητικά τους αεροσκάφη, από τα όπλα μας και τα ραντάρ μας, όταν πετούν εντός εναέριου χώρου μεταξύ 6 και 10 μιλίων ή να προχωρήσουμε σε αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη που έχουν στην ατζέντα τους οι τούρκοι, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε σε επίπεδο Συμμαχίας και μέσα σε ένα δύσκολο, όσο και ασφυκτικό για εμάς, περιβάλλον» σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία - NAVTEX: Δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις μέχρι τον... Δεκέμβριο

Ερντογάν: Μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη

Δένδιας για διερευνητικές με Τουρκία: η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο