Ειδήσεις

Ελλάδα

Δ. Κούρκουλας:Η ανάπτυξη στο επίκεντρο της 4ης Συνόδου της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης

Έμφαση σε θέματα ανάπτυξης επιδιώκουν να δώσουν Ελλάδα και Γερμανία, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο διαπίστωσε «θεαματική βελτίωση» του κλίματος για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «οι Γερμανοί φίλοι μας αναγνωρίζουν τις τεράστιες θυσίες που έγιναν στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά μας», ενώ η χώρα «χαίρει μεγάλης εκτίμησης» ως πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε ρευστότητα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε δε την ανάγκη το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα να διατηρηθεί, με την πολιτική σταθερότητα, ως κόρη οφθαλμού.

«Και τις μέρες που ήμουν εδώ, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό, έχω διαπιστώσει θεαματική βελτίωση του κλίματος. Νομίζω ότι οι Γερμανοί φίλοι μας αναγνωρίζουν τις τεράστιες θυσίες που έγιναν στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά μας και νομίζω ότι το κλίμα αυτό, που πράγματι μια εποχή ήταν πάρα πολύ "βαρύ", βελτιώνεται θεματικά», δήλωσε ο κ. Κούρκουλας, ο οποίος συμμετείχε στην 4η σύνοδο για την ανασκόπηση της ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης στο Βερολίνο, ενώ συναντήθηκε με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ και έλαβε μέρος σε συνέδριο του Ιδρύματος Κέρμπερ. Σε αυτό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. «Διαπίστωσα ότι η Ελλάδα χαίρει μεγάλης εκτίμησης ως πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή η οποία, πραγματικά, βρίσκεται σε φοβερή ρευστότητα. Και μιλάω τόσο για τη νότια γειτονιά μας όσο και για αυτά που γίνονται στην Ουκρανία. Είναι λοιπόν αυτό ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει και οικονομικό αντίκτυπο και πρέπει να το διατηρήσουμε με την πολιτική σταθερότητα, την στρατηγική σταθερότητα της Ελλάδας, ως κόρη οφθαλμού», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Κούρκουλας, στην συνάντηση για την ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση συμμετείχαν εκπρόσωποι των πέντε υπουργείων τα οποία εμπλέκονται από την πλευρά της Ελλάδας και των αντίστοιχων γερμανικών. «Η ελληνογερμανική εταιρική σχέση που ξεκίνησε το 2010 αρχίζει και υλοποιεί αρκετά σημαντικά προγράμματα σε διάφορους τομείς: στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας, στον τομέα της δημόσιας υγείας και αλλού. Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να αρχίσει η λειτουργία του Ταμείου Ανάπτυξης (Institution for Growth), το οποίο είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία που θα αυξήσει τη ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτήν την εβδομάδα ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή, η τελευταία ρύθμιση που χρειάζεται για το Ταμείο αυτό. Γενικώς εμείς προσπαθούμε, μαζί με τους Γερμανούς φίλους μας, να δώσουμε πλέον έμφαση σε ζητήματα ανάπτυξης», εξήγησε ο κ. Κούρκουλας και ανέφερε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα τεχνικής συνεργασίας στον τομέα προώθησης των εξαγωγών. «Ο τουρισμός, όπως ξέρουμε, πηγαίνει γενικά πολύ καλά - και από τη Γερμανία. Θα συνεχιστεί, λοιπόν και θα ενταθεί στους επόμενους μήνες αυτή η συνεργασία, η οποία αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη πιο γρήγορα», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ελλάδα

Εστίαση: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις

εστίαση

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων κρατικής επιδότησης των πρώτων υλών για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, αφού η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη θα γίνει το τεστ της πλατφόρμας ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ τα σχετικά τιμολόγια και αποδείξεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα εμφανίζει το ποσό που δικαιούται κάθε δικαιούχος, ώστε όποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να το καλύψει να ζητά μικρότερη ενίσχυση.

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και με αυτό αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης. Στηρίζουμε έμπρακτα την επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάκαμψη της οικονομίας και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες».

Με τη σειρά της η Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης 500 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

ειδησεις σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα μείωση στις νοσηλείες

Εργάνη: Ξεκινούν οι δηλώσεις καλλιτεχνών για τον Μάρτιο

Καναδάς: Αλμπέρτα και Οντάριο σταματούν τη χορήγηση του AstraZeneca