Ειδήσεις

Ελλάδα

Διαμαρτυρία καρδιολόγων για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτριο Κοντό απέστειλε σήμερα το ΔΣ της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τις οφειλές του Οργανισμού. Τόνισαν μάλιστα θα στέλνουν την επιστολή κάθε μέρα σε όλους τους αρμόδιους φορείς μέχρι να λάβουν απαντήσεις!

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρουν πως : «σε τηλεοπτική πρωινή εκπομπή και σε ερώτηση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη για τιs πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, είτε τις τρέχουσες είτε τις ληξιπρόθεσμες, αναφέρατε ότι οι Ιατροί πληρώνονται τακτικά και έχουν 2 με 4 μήνες κατά περίπτωση να πληρωθούν για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ενώ για τα ληξιπρόθεσμα υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση μόνο στην Αθήνα προκαλώντας φυσικά την δικαιολογημένη αντίδραση του Προέδρου του ΙΣΑ.

Επειδή αυτά που αναφέρατε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σας θέτουμε τις κάτωθι ερωτήσεις που θα θέλαμε την απάντηση σας.

1) Οι συμβεβλημένοι ιατροί για εργαστηριακές εξετάσεις και Ιατρικές πράξεις έχουν να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ από τον Ιούλιο 2013. Ναι ή όχι;

2) Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το 10% των υποβληθείσων δαπανών σε όλους τους ιατρούς εργαστήρια και Πολυιατρεία από την 1/1/2012. Ναι ή όχι;

3) Ο ΕΟΠΥΥ είναι ή όχι καθολικός διάδοχος των απαιτήσεων και οφειλών των ταμείων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν; (Εκτός αν θεωρείτε ότι είναι καθολικός διάδοχος των απαιτήσεων και όχι των οφειλών τους διότι στην συγκεκριμένη εκπομπή για τις οφειλές τους παραπέμψατε τον Πρόεδρο του ΙΣΑ στα άλλα ταμεία που φυσικά δεν υφίστανται).

4) Οφείλονται ή όχι οι δαπάνες των παρόχων Υγείας των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 και μέχρι την ημερομηνία εισόδου τους, δηλαδή του Οίκου Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ;

5) Οφείλονται ή όχι σε όλους τους παρόχους Υγείας οι 4 τελευταίοι μήνες του 2011;

6) Στην Αθήνα οφείλονται ή όχι σχεδόν όλο το 2011;

Η αόριστη απάντηση σας ότι οι ληξιπρόθεσμες θα πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (άραγε πόσες) ουδόλως μας ικανοποιεί. Φυσικά δεν έγινε κανένας λόγος για τις υπόλοιπες οφειλές. Πως να εμπιστευτεί κάποιος ότι θα υλοποιηθεί έστω και κάτι από αυτές τις απαιτήσεις αφού έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούνται παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη και της πολιτικής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή εμείς πληρώνουμε φόρους για λεφτά που δεν εισπράξαμε, τόκους για δάνεια που δεν μπορούμε να πληρώσουμε και προσωπικό και λειτουργικά έξοδα» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: 30 εκατ. μάσκες πωλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο

μάσκες,πανδημία

Μια θέση μεταξύ των πρωταθλητών στη χρήση μάσκας φαίνεται να διεκδικεί η Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία των φαρμακείων της πόλης, οι περισσότεροι, από την αρχή ήδη της πανδημίας, δεν αποχωρίζονται τη μάσκα τους και συμμορφώνονται με το μέτρο χρήσης της σε όλους τους χώρους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Γιώργος Κιοσές, από τους αριθμούς των πωλήσεων στα φαρμακεία αλλά και από την καταγραφή στις φαρμακαποθήκες μπορεί να συμπεράνει κάποιος πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ανάμεσα στους …πρωταθλητές σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας.«Σε διάστημα ενός έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 1η Ιανουαρίου 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μεγάλων φαρμακαποθηκών (χωρίς να υπολογίζεται το εκτεταμένο δίκτυο παράλληλων προμηθευτών), χορηγήθηκαν από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 30 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες», τόνισε ο κ. Κιοσές, επισημαίνοντας πως «το 95% των προστατευτικών μασκών που χορηγήθηκαν ήταν χειρουργικές, όπως πρέπει να είναι». Μάλιστα, το δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ, οι αγορές μασκών διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, με «το 10% του συνολικού αριθμού να αφορά τον Αύγουστο και άλλο ένα 10% τον Σεπτέμβριο». Η δε ροή μετά το πρώτο lockdown ομαλοποιήθηκε πολύ σύντομα.

Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία δηλώνουν τα αποθέματά τους κάθε εβδομάδα, όπως οφείλουν να κάνουν, και πάρα το γεγονός ότι μάσκες πωλούνται σχεδόν παντού -μέχρι και σε …τροχήλατα βανάκια- οι Θεσσαλονικείς είναι απ’ αυτούς που επιλέγουν να τις αγοράζουν από τα φαρμακεία, τα οποία -όπως και οι φαρμακαποθήκες- έχουν επάρκεια μασκών.

Όπως σημειώνει ο κ. Κιοσές, η καλή βαθμολογία των Θεσσαλονικέων στη χρήση μάσκας δεν προκύπτει μόνο από τα αυξημένα ποσοστά στα φαρμακεία αλλά και από την εικόνα στους δρόμους της άλλοτε πολύβουης πόλης, όπου η ευρεία χρήση της χειρουργικής μάσκας είναι εμφανής.

Ειδήσεις σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Κι άλλος ασθενής στη ΜΕΘ

Ελπιδοφόρα νέα: Κοκτέιλ φαρμάκων εμποδίζει στο 100% τη μόλυνση από κορωνοϊό

Νέα μελέτη: Αυτά είναι τα πιο ασυνήθιστα πρώιμα συμπτώματα του κορωνοϊού