Ειδήσεις

Ελλάδα

Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τους κατηγορούμενους με τα δομημένα ομόλογα

Πολυετείς καθείρξεις «μοίρασε» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 13 από 14 κατηγορουμένους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερκοστολογημένο φέρεται να κατέληξε σε ασφαλιστικά ταμεία.

Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση αναγνώρισε στους κατηγορουμένους το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, γεγονός που «έσπασε» την ισόβια κάθειρξη.

Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε στους:

 • Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρωην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
 • Παναγιώρα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάξειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
 • Παναγιώτης Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
 • Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην πρόεδρο του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια
 • Κων/νο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΠΟΚΑ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
 • Γιώργο Αποστολίδη, της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια
 • Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρεία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια
 • Γιώργο Παπαμαρκάκη, εταιρεία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25.
 • Χαρ. Αδαμόπουλο, της εταιρείας J.P Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25
 • Αβραάμ Σαββίδη, J.PMorgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25
 • Νίκο Μπούγο, στέλεχος της Hyppovereinsbank, κάθειρξη 15 ετών
 • Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη, λογιστές, κάθειρξη 5 ετών.

Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Θόδωρου και Γιώργου Πρινιωτάκη (έχει αποβιώσει) μέχρι του ποσού των περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θεωρείται παράνομη περιουσία.

Για τον πρωτο διέταξε και τη δήμευση κατασχεθεντος ποσού περίπου 230 χιλιαδων ευρώ.

Επίσης επέβαλε χρηματική ποινή-μαμούθ στον Γιώργο Παπαμαρκάκη ύψους 11,06 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης χρηματική ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ 500.000 ευρώ από τους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ. Πρινιωτάκη, οι οποίοι όπως και οι Α.Σαββίδης και Χαρ. Αδαμόπουλος απουσιάζουν απο το δικαστήριο.

Ελλάδα

Χάρης Θεοχάρης: Θεοχάρης: Τα στοιχεία δικαιώνουν το άνοιγμα του τουρισμού

Χάρης Θεοχάρης

Την ικανοποίησή του για την υποχώρηση των δεικτών της πανδημίας που δικαιώνει την απόφαση του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες εξέφρασε από την Σάνη Χαλκιδικής ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του μεγάλου τελικού του Sup Free Hackathon που διοργάνωσαν η Lidl Ηellas σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη και το Sani Resort -υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας-, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε «χαρούμενος που καταφέρνουμε σιγά-σιγά η επιδημία να υποχωρεί στη χώρα μας ενώ εμείς έχουμε καταφέρει κι έχουμε ανοίξει, γιατί κατηγορήθηκε η χώρα μας ότι ίσως βιάστηκε κι ότι ίσως να έκανε κινήσεις όχι καλά σχεδιασμένες. Όμως από την στιγμή που ανοίξαμε επιταχύνθηκε η πτώση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αυτό είναι και η απόδειξη στην πράξη ότι και σχεδιάσαμε σωστά και υλοποιήσαμε ακόμη καλύτερα απ' ό,τι σχεδιάσαμε».

Ο πολύ χαμηλός δείκτης θετικότητας στον εισερχόμενο τουρισμό και «τα στοιχεία που συλλέγουμε από τους ελέγχους ειδικά στα χερσαία σύνορα δικαιώνουν την απόφασή μας να ανοίξουμε πρώτοι απ' όλους στην Ν. Ευρώπη τις πύλες κι όσο προχωράει , με υψηλό ρυθμό, ο εμβολιασμός τόσο θα βελτιώνεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», είπε ο υπουργός.

«Είμαστε στην αρχή μιας ανάκαμψης σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, το 2021... Όμως είμαστε ισχυροί και στο σωστό δρόμο διότι το brand της χώρας μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ καθώς έχει ταυτιστεί με τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που απαιτεί ο τουρισμός», επέμεινε ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος στην προστασία των υγροτόπων της Σάνης που συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura και στην επιτυχημένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη-τουριστική αξιοποίησή τους, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε την προστατευόμενη περιοχή «πόλο ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού».

«Η συνεργασία του συγκροτήματος Sani με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η συνεχής φροντίδα για την προστασία της βιοποικιλότητας και την περιβαλλοντική εκπαίδευση δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως το υπουργείο δίνει την μέγιστη δυνατή βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Θεωρούμε -τόνισε – ότι η ανάδειξη της συγκλονιστικής φυσικής ομορφιάς της πατρίδας μας αλλά και το κάλεσμα στους ταξιδιώτες να δοκιμάσουν την απευθείας αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν την σύγχρονη αντίληψη για τον τουρισμό, γιατί ο τουρισμός στην σύγχρονή του μορφή είναι εμπειρία ενώ υπογράμμισε ότι «260 εκατ. ευρώ απ τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, θα ενισχύσουν τον ορεινό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και την λεγόμενη γαλάζια ανάπτυξη, μέσω της αναβάθμισης του δικτύου τουριστικών λιμένων, του καταδυτικού τουρισμού κι άλλων δράσεων».

Διαβάστε επίσης:

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου

Δευτέρα απόγευμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν