Ειδήσεις

Ελλάδα

Αύριο η απόφαση για τον Δημήτρη Κοντομηνά

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέως.

Ο ανακριτής μετά την απολογία του κατηγορουμένου έκρινε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 5 εκατ. ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, σε αντίθεση με την εισαγγελέα που συνέταξε και το πόρισμα για την υπόθεση του ΤΤ και η οποία έκρινε ότι πρέπει να κριθεί προφυλακιστέος.

Τι φέρεται να είπε στην απολογία του

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο επιχειρηματίας φέρεται να είπε:

Για το αδίκημα της απάτης  

«Η εταιρεία ΔΕΜΚΟ ΑΕ και το ΤΤ αποφάσισαν να συνεργαστούν στρατηγικά στον τομέα των πιστωτικών καρτών κ.λπ. και συνήψαν σχετική σύμβαση μετόχων την 24.4.2008 με τους συνήθεις όρους της συναλλακτικής πρακτικής. 

Η συνεργασία τους ως ισότιμων εταίρων, μέσω της HellenicPostCredit(HPC), όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Μπεστλάιν (θυγατρική της ΔΕΜΚΟ ΑΕ), υπήρξε αμοιβαία επωφελής (κερδοφόρες χρήσεις, διανομή μερίσματος κ.λπ.). 

Από το 2010, όμως, το ΤΤ έπαυσε να συνεργάζεται για την εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών και ειδικότερα παρέλειψε να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο των καρτών της TBank, που είχε εν τω μεταξύ αποκτήσει, στην HPC, παραβιάζοντας έτσι τον συμβατικό όρο περί μη ανταγωνισμού.

Για τον λόγο αυτόν η ΔEMKO AE κατήγγειλε, όπως είχε δικαίωμα, τη σύμβαση την 27.4.2012 και ενεργοποίησε την συμβατική ρήτρα putoption, υποχρεώνοντας το ΤΤ να αποκτήσει τις μετοχές της αντί του οριζόμενου στην σύμβαση ποσού. 

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν και τα δύο μέρη, δικαίωσε την ΔΕΜΚΟ ΑΕ (απόφαση 48/2013) και της επιδίκασε ποσό 32,950.467 €συν 800,000 € λόγω ποινικής ρήτρας. Η απόφαση αυτή είναι αμέσως εκτελεστή και η ΔΕΜΚΟ έχει προτείνει από 31.10.2013 τον συμψηφισμό του εν λόγω ποσού προς ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές της προς το ΤΤ ύψους 5 εκατ. € περίπου.

Η απόφαση του ΤΤ για τη στρατηγική συνεργασία του με την ΔΕΜΚΟ ΑΕ λήφθηκε από τα αρμόδια όργανά του με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες και αφού εκτιμήθηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία τα οποία είχαν τεθεί στην διάθεσή του. 

Δεν υπήρξε λοιπόν καμία απάτη ή άλλη αξιόποινη πράξη από τον Δ. Κοντομηνά ή άλλον εταιρικό παράγοντα της ΔΕΜΚΟ ΑΕ».

Για το αδίκημα της απιστίας

«Για όλα τα δάνεια που έλαβαν από το Τ.Τ. οι εταιρείες του ομίλου ΔΕΜΚΟ δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις (εμπράγματες και προσωπικές) με τα δεδομένα του χρόνου που χορηγήθηκαν τα δάνεια. Η έγκριση των δανείων έγινε από τα αρμόδια όργανα του ΤΤ με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες, στις οποίες ο Δ. Κοντομηνάς δεν είχε αποδεδειγμένα καμία συμμετοχή ή επιρροή.

Τα  χορηγηθέντα δάνεια εξυπηρετούνται στο μέγιστο μέρος τους, οι δε εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατ. €, μπορούν να εξοφληθούν με τον συμψηφισμό της προαναφερόμενης απαιτήσεως των 34 εκατ. € που έχει η ΔΕΜΚΟ ΑΕ κατά του ΤΤ, ή με άλλον τρόπο.

Η τυχόν απομείωση της αξίας των εξασφαλίσεων που είχαν παρασχεθεί κατά τη χορήγηση των δανείων οφείλεται στην απρόοπτη για όλους και δραματική μεταβολή των οικονομικών συνθηκών στην χώρα μας. Και αυτό όμως αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την ευρύτατα ακολουθούμενη τραπεζική πρακτική της αναδιάρθρωσης των δανείων (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ), την παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων κ.ά. 

Προς απόδειξη της ειλικρινούς πρόθεσής του να καλυφθούν επαρκώς τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους, ο Δ. Κοντομηνάς προχώρησε στη χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του Τ.Τ., με το οποίο τους δίδει την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκατ. €. Ακόμη, είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο τις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46 εκατ. €, εφόσον αυτό  κριθεί αναγκαίο».   

Για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

«Όλες οι χρηματικές ροές έχουν γίνει μέσω τραπεζών με απόλυτη διαφάνεια. Τα χρηματικά ποσά των δανείων έχουν διατεθεί στο σύνολό τους για την εξυπηρέτηση των σκοπών των εταιρειών του Ομίλου και δεν υπάρχει καμία εκροή σε προσωπικό λογαριασμό ή χαρτοφυλάκιο του Δ. Κοντομηνά. Σημειωτέον ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των εταιρειών είναι σαφές και διαφανές, αποτυπώνεται δε πλήρως στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Δ. Κοντομηνά».

Ελλάδα

Ηράκλειο - Σεισμός: Αυτοψία Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις πληγείσες από το μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των γύρω χωριών θα βρεθεί αύριο (28/9) το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την Γαλλία και τις ανακοινώσεις για την απόκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών και κορβετών, ο πρωθυπουργός - όπως μετέδωσε νωρίτερα το Ράδιο Κρήτη - θα βρεθεί στην Κρήτη για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Περιπολίες της αστυνομίας στις πληγείσες περιοχές

Ηράκλειο - Σεισμός: Οι οδηγίες του ΟΑΣΠ προς τους κατοίκους

Ηράκλειο - Σεισμός: Η στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος - Συγκλονιστικές εικόνες (βίντεο)

ESPA BANNER