Ειδήσεις

Ελλάδα

Αλλάζουν το νόμο μετά το μακελειό στο Μικρολίμανο: Άμεση δημοσιοποίηση στοιχείων

Το μακελειό στο Μικρολίμανο τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου επέφερε αλλαγή νόμου, αναγκάζοντας το υπ. Δικαιοσύνης να κινηθεί πέρα από τα γνωστά γραφειοκρατικά όρια. Ετσι, πλέον, θα δημοσιοποιείται άμεσα η φωτογραφία δραστών ειδεχθών για την δημόσια ασφάλεια αδικημάτων.

Μετά την παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, το κείμενο της τροπολογίας ετοιμάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ και θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η εισηγητική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας αναφέρει ότι η τροπολογία «κρίνεται αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων που τελούνται από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης ή είναι αγνώστου διαμονής και επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού για την προστασία του και την παροχή πληροφοριών για τη σύλληψή τους».

Η τροπολογία θα ενσωματωθεί ως νέα διάταξη στο άρθρο 2 του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε με τους νόμους 3471/2006, 3625/2007 και 4139/2013.

Σύμφωνα με την τροπολογία, θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του δράστη και η φωτογραφία του, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις για τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η δημοσιοποίηση των στο άμεσα η ιχείων και φωτογραφιών του δράστη ή των δραστών θα γίνεται άμεσα στις περιπτώσεις εγκλημάτων «των οποίων ο δράστης κρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει της σύλληψης και είναι αγνώστου διαμονής».

Ο Αλβανός κακοποιός που γάζωσε το μαγαζί στο Μικρολίμανο, έφερε στην επιφάνεια το νομοθετικό κενό που υπήρχε, λόγω του οποίου δεν γίνονταν να δοθεί άμεσα η φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι εισαγγελείς μπορούν να εκδίδουν, άμεσα, διατάξεις δημοσιοποίησης των στοιχείων κατηγορουμένων μόνο όταν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που συνδέονται με τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Σε άλλη περίπτωση, έπρεπε να προηγηθεί επίδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης για τη γνωστοποίηση των προσωπικών δεδομένων του στην κατοικία του και εάν δεν βρεθεί στη διεύθυνση κατοικίας του, πρέπει η απόφαση να θυροκολληθεί στη διεύθυνση της τελευταίας γνωστής διαμονής του, έτσι ώστε να έχει -εάν το επιθυμεί- το χρονικό περιθώριο των 48 ωρών που προβλέπει ο νόμος των προσωπικών δεδομένων, να προσφύγει με ένσταση κατά της απόφασης.

 

Ελλάδα

Ζώα συντροφιάς: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για το νέο πλαίσιο προστασίας τους

Φυλάκιση και πρόστιμο σε όσους εγκαταλείπουν ζώα στους δρόμους του Ηρακλείου

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το νέο πλαίσιο σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Σημειώνεται πως παρότι το σχέδιο νόμου, όταν εισήχθη στη Βουλή, δεν περιείχε πρόβλεψη για την παράσταση των φιλοζωικών σωματείων προς υποστήριξη της κατηγορίας (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα δυνάμει του άρθρου 20 ν. 4039/2012), μετά από παρέμβαση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και φιλοζωικών οργανώσεων.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συμπεριέλαβε διάταξη κατά την οποία στις δίκες κακοποίησης ζώων συντροφιάς, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας (άρθρο 34 παρ. 7 ν. 4830/2021).

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι τόσο διότι διασώζεται δικηγορική ύλη, όσο κυρίως γιατί η (δια συνηγόρου) παράσταση των φιλοζωικών σωματείων στις δίκες κακοποίησης ζώων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και την προστασία των ζώων, ιδίως όταν παρουσιάζονται φαινόμενα κακοποίησης εναντίον τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΔΕ προς Τσιάρα: Παρατηρήσεις στο ν/σχ για την ανασυγκρότηση της ΕΣΔΙ

Τρίκαλα: 67χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος από τον γιο του

Κορωνοϊός - Δίπλωμα οδήγησης: Ακριβότερο 150 ευρώ για τους ανεμβολίαστους

ESPA BANNER