Ειδήσεις

Ελλάδα

Αλλάζει το καθεστώς έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο έκδοσης των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης εισάγει το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.

Μετά το περιστατικό με τη μικρή Μαρία, το υπουργείο Εσωτερικών εισηγείται:
• Tην επαναφορά της αρμοδιότητας των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να δηλωθεί η γέννηση όταν ο τοκετός έχει γίνει εκτός νοσοκομείου.
• Mείωση του προστίμου στις εκπρόθεσμες δηλώσεις γέννησης.
• Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης σε περιπτώσεις τέκνων που γεννιούνται από παρένθετες μητέρες είναι η προσκόμιση της δικαστικής απόφασης με την οποία δόθηκε η άδεια.

Ελλάδα

Δερμιτζάκης - κορωνοϊός: Θα προτιμούσα να έχουμε «Πάσχα στο χωριό»

Πάσχα

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος για το Πάσχα από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα τα self-tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα», είπε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα, στην πρωινή εκπομπή του Mega..

Απαντώντας στο αν θα έπρεπε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινηθούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους, ο ίδιος είπε ότι «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες δίνουμε στους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».

«Νομίζω ότι η Ελλάδα διάλεξε να ακολουθήσει ένα μοντέλο περιορισμού και απαγόρευσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο στάδιο ήταν λογικό. Αυτό που δεν κάναμε μετά, και δεν το έκανε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μάθει πώς να λειτουργεί με συστάσεις και όχι με απαγορεύσεις, και να κάνει τις επιλογές του ώστε να μειωθεί η μετάδοση. Επειδή δεν υπήρχε η λογική της σύστασης, χάθηκε η δυνατότητα της έντονης ατομικής ευθύνης», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε δύο, για όπλα και ζωοκλοπή

Αναστολή της απόφασης της ΕΤΑΔ για τα 51 στρέμματα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών

Κορωνοϊός - λύματα: Μεγάλη αύξηση σε Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο