Ειδήσεις

Ελλάδα

Πολιτισμός

Τεχνολογία

Καθαρίζει το πόσιμο νερό από αρσενικό και δεν προλαβαίνει να δέχεται παραγγελίες!

Μια θέση στο πρόγραμμα "Startupbootcamp HighTechXL", δηλαδή στον επιταχυντή επιχειρηματικότητας υψηλής τεχνολογίας, που εδρεύει στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, εξασφάλισε εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχοντας "κονταροχτυπηθεί" -στο πλαίσιο πρόσφατου σχετικού διαγωνισμού- με περίπου 5.000 συνυποψήφιες, εκ των οποίων τελικά επιλέχθηκαν μόλις 11.

Η εταιρεία "Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ", ιδιοκτησίας του β' αντιπροέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκου Λουφάκη, ανέπτυξε -από κοινού με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα FP7 της ΕΕ- ένα προϊόν σε μορφή σκόνης, το οποίο τοποθετείται σε φίλτρα προσρόφησης όλων των τύπων και είναι το μοναδικό παγκοσμίως, που καθαρίζει το πόσιμο νερό, κατακρατώντας και τις δύο μορφές αρσενικού (πεντασθενές/τρισθενές).

Το προϊόν, που βγήκε στην αγορά πέρυσι και ήδη εφαρμόζεται σε μονάδες υδροδότησης στην Ελλάδα, έχοντας εσχάτως εξασφαλίσει παραγγελίες από το εξωτερικό, φέρει τον τίτλο "AquAszero", και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου (Private Equity Fund), με το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση.

'Ηδη, συστάθηκε από τη "Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ" νέα εταιρεία spinoff, υπό την επωνυμία INFIMET (Innovative Filter Media Technologies), με έδρα την Ολλανδία, στην οποία οι ξένοι χρηματοδότες αναμένεται να συμμετάσχουν με ποσοστό 25%.

Η δε χρηματοδότηση, στην οποία προσβλέπει η εταιρεία, αναμένεται να κατευθυνθεί στη δημιουργία νέου εργοστασίου (πέραν της πιλοτικής μονάδας που ήδη λειτουργεί), ώστε η δυναμικότητα παραγωγής του "AquAszero" να αυξηθεί στους 2.000 τόνους ετησίως, έναντι μόλις 40 τόνων/έτος σήμερα.

Η αποτελεσματικότητα του -κατοχυρωμένου με ισχυρή διεθνή πατέντα- "AquAszero" υπολογίζεται ότι υπερβαίνει κατά 120%-150% την αντίστοιχη του καλύτερου ανταγωνιστικού προϊόντος, με κόστος παραγωγής χαμηλότερο κατά 30%.

Παραγγελίες από Σερβία και Ινδία

"Σήμερα, περίπου στο 5% του νερού ύδρευσης διεθνώς ανιχνεύεται αρσενικό πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια (10 ppb-μέρη ανά δισεκατομμύριο).Στην Ελλάδα, το "AquAszero" εφαρμόζεται ήδη σε μονάδες στις εξής περιοχές: Κω, Νικησιανή Καβάλας, Πλατύ Ημαθίας, Μητρούσι Σερρών και Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ήδη υπάρχει μεγάλη παραγγελία από τη Βοϊβοντίνα (Σερβία)", σημείωσε ο κ.Λουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για τις ελληνικές εξαγωγές.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και απ' την Ινδία. Το πρόβλημα του αρσενικού στο πόσιμο νερό είναι επίσης υπαρκτό σε χώρες όπως οι Ουγγαρία, Σκόπια και ΗΠΑ, που αποτελούν όλες δυνητικές αγορές για το νέο προϊόν.

Στην ενδεκάδα των επιχειρήσεων που επιλέχθηκαν στο "Startupbootcamp HighTechXL" περιλαμβάνεται και η "Think Silicon", με έδρα την Πάτρα, η οποία έχει κατασκευάσει την πρώτη "Graphical Process Unit" (GPU) για φορητές συσκευές, πλήρους υποστήριξης επαυξημένης πραγματικότητας.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Αρνείται κάθε εμπλοκή ο Γεωργιανός

Γλυκά Νερά

Ο Γεωργιανός που συνελήφθη στα σύνορα του Έβρου, ενώ προσπαθούσε να φύγει με πλαστά έγγραφα από την Ελλάδα, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στη ληστεία μετά φόνου της 20χρονης Καρολάιν, που διαπράχθηκε ενώ ήταν δίπλα στο μωρό της, μέσα στο σπίτι τους, στα Γλυκά Νερά.

Ο 36χρονος, που μεταφέρθηκε τη Δευτέρα από τον Έβρο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ανακρίνεται από αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, αλλά και του Τμήματος Διαρρηκτών, υποστηρίζει συνεχώς, με αδιάφορο ύφος, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει ιδέα για την εισβολή των τριών κακοποιών και τη δολοφονία της κοπέλας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει, έως αυτή την ώρα τουλάχιστον, κάποιο στοιχείο που να τον εμπλέκει στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά η ανάκρισή του συνεχίζεται. Τον 36χρονο πρόκειται να δει από κοντά στην ΓΑΔΑ και ο σύζυγος της 20χρονης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μοιάζει με τον δολοφόνο της.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 36χρονος αλλοδαπός εμπλέκεται στη ληστεία και τον άγριο ξυλοδαρμό ηλικιωμένου ζευγαριού και της οικιακής βοηθού του, κατά την εισβολή ομάδας κακοποιών στο σπίτι τους στο Πικέρμι τον περασμένο Μάρτιο.

Στην αστυνομία εξετάζουν με πολλή προσοχή το γεγονός ότι ενώ η ληστεία διαπράχθηκε πριν από περίπου 70 ημέρες, ο Γεωργιανός προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα, αμέσως μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αλλοδαπός πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για τη ληστεία στο Πικέρμι.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Λουκέτο" σε όλο το σχολείο λόγω κορωνοϊού

Κρήτη: Συναγερμός για 23χρονο που ήπιε ποντικοφάρμακο

Κρήτη: 14χρονη έπεσε από μεγάλο ύψος