Ειδήσεις

Ελλάδα

Πολιτισμός

Τεχνολογία

Διαστημικές συνεργασίες με Γαλλία και Γερμανία υπέγραψε η Ελλάδα

Δύο συμφωνίες διμερούς συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστος Βασιλάκος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA), στο Λουξεμβούργο.

Οι συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας και Ελλάδας- Γερμανίας προβλέπουν τη χρηματοδότηση των ελληνικών εταιρειών και ερευνητικών φορέων, με κεφάλαια συνολικού ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων στον τομέα του Διαστήματος σε συνεργασία με εταιρείες από τις δύο χώρες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΟΔ. Τα σχετικά κονδύλια προέρχονται από τη συμμετοχή των δύο αυτών κρατών-μελών του ΕΟΔ στον προϋπολογισμό του Οργανισμού και θα αποτελέσουν καθαρή εισροή πόρων για την Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες αυτές θα υλοποιηθούν υπό την επίβλεψη του ΕΟΔ και θα δώσουν την ευκαιρία στην ελληνική διαστημική βιομηχανία να βελτιώσει την τεχνογνωσία της, να εδραιώσει τη διεθνή της δικτύωση και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Οι τεχνολογικοί τομείς που αφορούν οι δύο συμφωνίες, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων υλικών, τη μικροηλεκτρονική, την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού, την παρατήρηση της Γης και προηγμένες δικτυακές τεχνολογίες.

Ο κ. Βασιλάκος δήλωσε ότι οι συμφωνίες «είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα και η διμερής συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία στον τομέα του Διαστήματος έρχεται σαν επισφράγιση πολυετούς και ιδιαίτερα επιτυχημένης διακρατικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες σε πλήθος θεματικών τομέων Έρευνας και Τεχνολογίας».

Όπως είπε, «απώτερος στόχος των συμφωνιών του Λουξεμβούργου είναι οι προς υλοποίηση κοινές δραστηριότητες να αποτελέσουν την αρχή μίας σταθερής συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο ευρωπαϊκές χώρες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, φέτος, για πρώτη φορά από τη συμμετοχή της στον ΕΟΔ, θα έχει τόσο υψηλή γεω- επιστροφή προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων».

Η Ελλάδα αποτελεί πλήρες κράτος- μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από το 2005 και η συμμετοχή της δίνει στις εταιρείες και στους ερευνητικούς φορείς της χώρας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επιστημονικά και βιομηχανικά προγράμματα σχετικά με το διάστημα. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΟΔ ενισχύει την τεχνογνωσία και τις υποδομές των εγχώριων φορέων και συμβάλλει στην εξαγωγική ικανότητα της Ελλάδας.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 858 νέα κρούσματα - 32 θάνατοι - 274 οι διασωληνωμένοι

Κρούσματα κορωνοϊού

Σήμερα ανακοινώνουμε 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 27/01/2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο κέντρο αριστείας εγκρίθηκε από το NATO

Ηράκλειο: "Έχετε κληρονομιά. Με μικρή προμήθεια θα την πάρετε γρήγορα"

Πρώτη στην ανεργία η Κρήτη μετά από 27 χρόνια (πίνακες)