Ελλάδα

Πολιτισμός

'Οταν ο Σέρλοκ Χολμς συνάντησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο

'Οταν ο Σέρλοκ Χολμς συνάντησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Πότε δημοσιεύτηκε το πρώτο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα; Μέχρι πρότινος νομίζαμε πως οι πρωτεργάτες του είδους ήταν ο Παύλος Νιρβάνας με το «Έγκλημα στο Ψυχικό» (1928), η Ελένη Βλάχου με «Το μυστικό της ζωής του Πέτρου Βερίνη» (1938) και, φυσικά, ο Γιάννης Μαρής με το «Έγκλημα στο Κολωνάκι» (1953).

Η ερευνητική σκαπάνη του Φίλιππου Φιλίππου, αστυνομικού μυθιστοριογράφου και κριτικού αστυνομικής λογοτεχνίας, φέρνει τώρα στο φως ένα απροσδόκητο εύρημα. Τέλη Δεκεμβρίου του 1913 θα αρχίσει να βλέπει το φως της δημοσιότητας στο εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης «Ελλάς» ένα εκτενές αστυνομικό αφήγημα, που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 1914 υπό τον τίτλο «Ο Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον». Το κείμενο θα εμφανιστεί ως μετάφραση ομότιτλου μυθιστορήματος του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, του βρετανού εμπνευστή του διάσημου λογοτεχνικού χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς.

Αποτελούσε πάγια συνήθεια των εντύπων ευρείας κυκλοφορίας των αρχών του 20ου αιώνα (συνήθεια που συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1960) να δημοσιεύουν μεταφράσεις γνωστών ξένων συγγραφέων από βιβλία τα οποία οι ίδιοι δεν είχαν γράψει ποτέ. Οι μεταφράσεις ήταν μυθιστορήματα γραμμένα από ελληνικό χέρι, που εξασφάλιζαν έτσι το κύρος του ξένου ονόματος χωρίς να πληρωθεί ούτε δραχμή για πνευματικά δικαιώματα. Αυτή είναι και η περίπτωση του επιφυλλιδογραφικού μυθιστορήματος του περιοδικού «Ελλάς», το οποίο έγραψε κατά πάσα πιθανότητα ο διευθυντής του Σπύρος Ποταμιάνος.

Τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο, στις σελίδες του ανύπαρκτου βιβλίου του Κόναν Ντόιλ, που κυκλοφορεί εκατό χρόνια μετά την πρώτη του δημοσίευση, από τις εκδόσεις Άγρα με εισαγωγή του Ανδρέα Αποστολίδη; Όπως προκύπτει και από τον τίτλο, το θέμα είναι η συνάντηση Ελευθερίου Βενιζέλου και Σέρλοκ Χολμς υπό συνθήκες οι οποίες θα βάλουν σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του Έλληνα πρωθυπουργού. Λίγο πριν από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου της Αυστρίας στο Σεράγεβο από μέλη της φιλοσερβικής οργάνωσης «Μαύρη Χειρ», που θα γίνει η αφορμή για το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (τον προσεχή Αύγουστο συμπληρώνεται εκατονταετία από το ξεκίνημα των εχθροπραξιών), ο Βενιζέλος θα βρεθεί στο Λονδίνο για μια συνδιάσκεψη η οποία θα ακολουθήσει τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων. Εκεί μια βουλγαρική συνωμοτική οργάνωση ετοιμάζεται να τον δολοφονήσει, αλλά έχει την ατυχία να πέσει πάνω στον Σέρλοκ Χολμς, που θα ανακαλύψει τυχαία ένα νήμα της υπόθεσης.

Ας θυμηθούμε ότι το 1920 θα οργανωθεί στο Παρίσι μια πραγματική απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου, την οποία θα ακολουθήσει ακόμα μία στην Αθήνα το 1933 (η πρώτη απόπειρα εναντίον του θα εκδηλωθεί το 1897 στην Κρήτη). Ο ανώνυμος συγγραφέας της αστυνομικής μας ιστορίας θα μείνει πιστός στα πολιτικά και τα πολεμικά γεγονότα της περιόδου, απεικονίζοντας με ζωηρά χρώματα την ταραγμένη Ευρώπη της εποχής. Ο άγνωστος συγγραφέας, όμως, θα μείνει πιστός πρωτίστως στο πνεύμα του Κόναν Ντόιλ. Ο Σέρλοκ Χολμς ο οποίος θα σώσει τον Βενιζέλο από τα νύχια των επίδοξων δολοφόνων του μοιάζει με γνήσιο αντίγραφο του πρωτότυπου. Δαιμόνιος ψυχολόγος, παρατηρητής ικανός να συνδυάσει τα πιο διαφορετικά δεδομένα και πρόσωπο έτοιμο να μπει με όλες του τις δυνάμεις στη μάχη με τους εγκληματίες, δεν κρύβει από την άλλη πλευρά και τα ελαττώματά του: επηρμένος και αλαζονικός, ένα τέρας εγωισμού και αυτοπεποίθησης, που μετά βίας συγκρατεί την περιφρόνησή του για τον αχώριστο πλην δίχως καμία φαντασία σύντροφό του Τζον Ουότσον.

Το κείμενο του έλληνα μυθιστοριογράφου έχει και άλλα ατού: περίτεχνη και σφιχτοδεμένη πλοκή, συνεχείς ανατροπές των καταστάσεων, που δεν καταλήγουν ποτέ στο δράμα χάρη στο έμφυτο χιούμορ του, ατμοσφαιρικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και μια γοητευτική γυναίκα από την Ανατολή, η οποία θα συγκινήσει τόσο τον άπραγο και συγκαταβατικό Γουότσον όσο και τον ανέγγιχτο Σέρλοκ Χολμς.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Με Νέα Ελληνικά ξεκινούν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

πανελληνιες 2021

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη με την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), των Μαθηματικών (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και της Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).

«Βατό» το θέμα της Έκθεσης

Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, χθες για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, στα Γενικά Λύκεια. Συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας. Τα θέματα κρίθηκαν ως βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας. «Ο κόσμος, οι προσδοκίες και οι φόβοι των νέων μετά την πανδημία» ήταν το προς εξέταση θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας με το οποίο «άνοιξε» η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Επίσης οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε ποίημα του Νίκου Γκάτσου. Τα θέματα βασίζονται σε άρθρα του ημερήσιου τύπου

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Οπως λέει η ΟΕΦΕ οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.

Τα πρώτα θέματα δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους ενώ τα θέματα παραγωγής λόγου (ερώτημα λογοτεχνίας και έκθεση) είναι αυτά που θα καθορίσουν τους υποψηφίους που θα επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες.

Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στην έκθεση (άσκηση Δ1) είναι σχετικό με την ενότητα «Εφόδια και τις Δεξιότητες», ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου. Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας που διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν σαφή και κατανοητά και κρίνονται ευκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά.

«Πρεμιέρα» χωρίς προβλήματα

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η χθεσινή ημέρα κύλησε ομαλά χωρίς να αναφερθεί κάποιο οργανωτικό ή άλλο πρόβλημα ενώ δεν υπήρξε διευκρινιστική ερώτηση επί των θεμάτων, από κάποιο Εξεταστικό Κέντρο προς την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, οπότε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν έστειλε προς τα Εξεταστικά Κέντρα διευκρινιστική οδηγία. Δεν υπήρχε καθυστέρηση στην μετάδοση των θεμάτων ενώ δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα που να έχει σχέση με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και την βεβαίωση αρνητικού self test από τους υποψηφίους