Ειδήσεις

Ελλάδα

Πολιτισμός

Λογοτεχνία

Βιβλία μυστηρίου για το καλοκαίρι με ελληνική πένα !

Αστυνομικά μυθιστορήματα για τις καλοκαιρινές μας αναγνώσεις, γραμμένα από το χέρι Ελλήνων συγγραφέων, που μιλούν για τα καυτά προβλήματα της εποχής, αλλά και για τις αιώνιες ιστορίες της καθημερινότητας και των προσωπικών συγκρούσεων.

Ο Πέτρος Μάρκαρης επιστρέφει με έναν επίλογο στην Τριλογία της κρίσεως, την οποία αποτέλεσαν τα Ληξιπρόθεσμα δάνεια, η Περαίωση και το Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Στους Τίτλους τέλους (εκδόσεις Γαβριηλίδη), ο Μάρκαρης θα ξεκινήσει την αφήγησή του με την αυτοκτονία ενός Έλληνα από τη Γερμανία. Η αυτοκτονία θα αποδειχθεί γρήγορα φόνος ολκής και ο αστυνόμος Χαρίτος θα ψάξει τους υπεύθυνους σε μιαν Αθήνα που βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Στο μεταξύ, για να μην ξεχνάμε και την άμεση πολιτική επικαιρότητα, η κόρη του αστυνόμου θα δεχθεί επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών, καταλήγοντας περίτρομη στο νοσοκομείο.

Το ζήτημα της κρίσης θα απασχολήσει και τον Γιώργο Σκούρτη στο μυθιστόρημα «Το χειρόγραφο της Αντάρας»(εκδόσεις Καστανιώτη). Μια ομάδα ιεροδούλων θα προσπαθήσουν εν προκειμένω να ανακαλύψουν ποιος σκοτώνει τις συναδέλφους τους και θα μπλέξουν στις πιο επικίνδυνες περιπέτειες. Ο συγγραφέας θα αποτυπώσει στις σελίδες του την ένταση των ημερών μας και θα κρίνει σε υψηλούς τόνους τις δεσμεύσεις που θα επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία οι ξένοι δανειστές.

Και από την οικονομική και πολιτική κρίση στις προσωπικές σχέσεις και στα καθημερινά τους μυστήρια. Με το μυθιστόρημά του Θα πεθάνεις, αν χρειαστεί (εκδόσεις Καστανιώτη), ο Ντίνος Οικονόμου θα παγιδέψει τους ήρωές του στα δίχτυα ενός σκληρού νουάρ. Ο μύθος τοποθετείται στα χρόνια της χούντας και η δράση ξετυλίγεται σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου ο αναισθησιολόγος Αλέξης Τραυλός θα βρεθεί σε έναν κυκεώνα επαγγελματικών ανταγωνισμών και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ποικιλώνυμες απειλές. Το περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθεί ο αναισθησιολόγος θα αντικατοπτρίσει με ανάγλυφο τρόπο τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του καθεστώτος των συνταγματαρχών.

Πυκνός πέπλος μυστηρίου θα καλύψει και τον φόνο ο οποίος θα θέσει σε κίνηση τα νήματα της πλοκής στο μυθιστόρημα του Γιώργη Μασσαβέτα «Έγκλημα στα Μανιάτικα»(Εστία). Το έγκλημα θα επιβαρύνει έναν αθώο του οποίου τη θέση θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη η στάση των μέσων ενημέρωσης, που σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν την περίπτωση της προσωπικότητάς του, θα προξενήσουν τεράστιο θόρυβο: θόρυβο γύρω από μιαν υπόθεση για την οποία δεν γνωρίζουν στην πραγματικότητα το παραμικρό.

Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο είναι ο τίτλος του συλλογικού τόμου τον οποίο προλογίζει ο Φίλιππος Φιλίππου (εκδόσεις Τόπος). Πρόκειται για έντεκα αστυνομικές ιστορίες που εκτυλίσσονται σε ισάριθμους τόπους:τη Δράμα, την Κομοτηνή, τη Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, το Ναύπλιο, τον Λογκανίκο Λακωνίας, την Αερόπολη και το Λος Άντζελες. Κάθε τόπος αποκαλύπτει τον ένοχο ενός φόνου: κι αν δεν αποκαλύπτει τον ένοχο μας λέει πολλά για την παθολογία που οδήγησε στο έγκλημα. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και συμμετέχουν οι Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη, Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Κεραμεύς, Αργύρης Παυλιώτης, Κυριακή Γεροζήση, Κωνσταντίνα Μόσχου, Γιάννης Ράγκος, Γεωργία Παπαλυμπέρη, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Αθηνά Μπασιούκα και Νεοκλής Γαλανόπουλος.

 

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εκπαιδευτικός, πατέρας 10 παιδιών αρνείται να κάνει self test – Τι λέει ο ίδιος

self test

Η πεισματική άρνησή του να υποβληθεί σε self test, ήταν η αιτία να συλληφθεί, καθώς ο 50χρονος καθηγητής στην Άνδρο ήθελε να κάνει μάθημα σε παιδιά Λυκείου αδιαφορώντας για το γεγονός ότι θα μπορούσε να τους μεταδώσει τον ιό.

Ύστερα από μήνυση της Διευθύντριας συνελήφθη στις 20 Απριλίου για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ο 50χρονος εκπαιδευτικός που είναι και πατέρας 10 παιδιών, εδώ και δύο μέρες δεν έχει πάει στο σχολείο για μάθημα, καθώς επιμένει να αρνείται να προσκομίσει αποτέλεσμα self test.

Σύμφωνα με οσα δηλώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η άρνησή του σώζει όπως λέει τον εαυτό του και την οικογένεια του από το lockdown.

Αν και ο σύλλογος γονέων του σχολείου προσπάθησε να τον μεταπείσει, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει το self test και να επιστρέψει κανονικά στα μαθήματά του όπως και οι άλλες καθηγητές, ο εκπαιδευτικός ήταν ανένδοτος.

Ο 50χρονος καθηγητής σήμερα παρέδωσε μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

 

 

 

ειδησεις σημερα 

Κορωνοϊός - Εστίαση: Ανοίγει με βασικό κανόνα την «απόσταση»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 2% πάνω από τις 890 μονάδες

Τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα με φορείς της Κρήτης για την πορεία της οικονομίας