Ειδήσεις

Ελλάδα

Πολιτισμός

Ιστορία

Γερμανικές αποζημιώσεις: Ανοικτό το ενδεχόμενο επανορθώσεων

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, σύμφωνα μάλιστα με την ίδια την Επιστημονική Υπηρεσία του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σε εμπιστευτικό έγγραφο, του οποίου έλαβε γνώση η Realnews, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι τα επιχειρήματα του Βερολίνου δεν είναι αδιάσειστα, διαπιστώνεται διαφορά μεταξύ επανορθώσεων και αναγκαστικού δανείου, ενώ το ύψος της οφειλής υπολογίζεται στα 8,25 δισ. δολ. Τονίζεται, ωστόσο, η απουσία επίσημης διεκδίκησης από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το real.gr ούτε αποζημιώσεις ούτε επανορθώσεις ούτε κατοχικό δάνειο. Το Βερολίνο επιμένει ότι δεν οφείλει στην Ελλάδα από την εποχή της γερμανικής Κατοχής. 

Τόσο στην πρόσφατη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke) όσο και σε αυτήν του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση της «R», οι Γερμανοί επαναλαμβάνουν ότι τα σχεδόν 70 χρόνια φιλικής και εταιρικής σχέσης, τα 115 εκατ. μάρκα που έδωσαν το 1960 και οι συμφωνίες των δύο Γερμανιών με τους συμμάχους («Σύμφωνο 2+4») οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα έχει πλέον χάσει τη νομική του βάση. 

Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Η Επιστημονική Υπηρεσία του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου έχει άλλη άποψη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «R», η πρόσφατη γνωμοδότηση καταρρίπτει πολλά από τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης, αναδεικνύει όμως και το γεγονός ότι η θέση της Ελλάδας έχει εξασθενίσει εξαιτίας της ολιγωρίας της. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται, πάντως, ότι δεν είναι σε γνώση του επίσημη παραίτηση της Αθήνας από τη διεκδίκηση των επανορθώσεων. 

 

Ελλάδα

Πράσινοι εξωτικοί παπαγάλοι στη Θεσσαλονίκη – Εικόνες των πτηνών που εντυπωσιάζουν (βίντεο)

πρασινος παπαγαλος

Πράσινοι παπαγάλοι «μετακόμισαν» στη Θεσσαλονίκη. Έχουν φτιάξει τις φωλιές τους στα δέντρα, δίνοντας την ευκαιρία σε επισκέπτες και κατοίκους του κέντρου της πόλης να τους απολαύσουν.

Οι παπαγάλοι αποτελούν ένα ξενικό είδος για την ελληνική ορνιθοπανίδα, καθώς η φυσική εξάπλωσή τους είναι η Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική, όπως σημειώνει το GRTimes.gr.

Στη χώρα μας συναντάμε τέσσερα είδη παπαγάλων, αν και το ένα από αυτά δεν απαντά πλέον σε ελεύθερη κατάσταση, οπότε αυτά που έχουν δημιουργήσει φυσικές αποικίες είναι τρία.

 

 

Τα συγκεκριμένα πτηνά με το ζωηρό πράσινο χρώμα έχουν κάνει σπίτι τους το πάρκο του Ξαρχάκου στη Θεσσαλονίκη και εντυπωσιάζουν με τη μακριά τους ουρά, το κόκκινο ράμφος, αλλά και με τους δυνατούς ήχους που κάνουν και τραβούν την προσοχή.

Για να τους δει κανείς, φτάνει μόνο να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να παρατηρήσει τα κλαδιά των δέντρων στα οποία βρίσκονται οι φωλιές τους ή να περιμένει να τα δει να πετούν κατά ομάδες για να αλλάξουν σημείο…

ειδησεις σημερα

Σέρβος πρέσβης: Φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 800.000 Σέρβοι τουρίστες

Κορωνοϊός: Νέο φάρμακο “εξαφάνισε” τον ιό στα ποντίκια

Κίνα: Πανικός στην Σεντζέν – Ουρανοξύστης άρχισε να «τρέμει» (video)