Ειδήσεις

Ελλάδα

Πολιτική

Ταξίδι - αστραπή Μέρκελ στην Αθήνα

Σε μία Αθήνα «φρούριο», όπου ισχύει απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο, φθάνει το μεσημέρι η κυρία Άνγκελα Μέρκελ για μία επίσκεψη - αστραπή, καθώς θα αναχωρήσει το βράδυ. Το πρόγραμμα της καγκελαρίου ξεκινά στις 3.15 το μεσημέρι με την παρουσία της μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς. Ακολούθως στις 4.20 οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Στις 5.30 το απόγευμα η κυρία Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και μετά θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Το βράδυ και πριν αναχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί πού θα γίνει.

Η κυβέρνηση εκλαμβάνει την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ σαν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς μάλιστα γίνεται στο θετικό κλίμα που δημιουργεί η «επιτυχημένη» έξοδος στις αγορές. Η μεν  Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να προβάλλει την πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ως επιτυχία της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θα εμφανίσει στο δικό της κοινό την έξοδο στις αγορές ως εγγύηση ότι τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων δεν θα πάνε χαμένα. Ίσως γι αυτό είχε ζητήσει να επισκεφθεί την χώρα μας. Το τι αποκομίζει η ελληνική κυβέρνηση πέρα από την συμβολική στήριξη είναι ακόμη ερώτημα και θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει στο καλάθι της. Φυσικά θα εξαντλήσει τα καλά λόγια για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης Σαμαρά και θα υπογραμμίσει ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης θα εγκαινιάσει το ταμείο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά αυτό το είχε υποσχεθεί από την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο. 

Αναμένεται να υποσχεθεί στήριξη για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ενίσχυση κοινών επιχειρηματικών δράσεων και εκπαίδευση Ελλήνων εφοριακών με γερμανική εποπτεία και τεχνογνωσία. Δεν αναμένεται πάντως κάποια εντυπωσιακή κίνηση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους παρότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε η σχετική συζήτηση να αρχίσει άμεσα. Οι εταίροι έχουν μεταθέσει την συζήτηση για μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δέσμευσής τους ότι θα συμβάλλουν στην μείωση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και αντίστοιχο μνημόνιο, θέση με την οποία η γερμανική ηγεσία είναι επιφυλακτική ενώ ο γερμανικός Τύπος το αποκλείει. Η κυρία Μέρκελ επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να βελτιώσει και την δική της εικόνα και την εικόνα της χώρας της στην Ελληνική κοινή γνώμη.

protothema.gr

Πολιτική

Δένδιας: χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα ως όπλο εναντίον της

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής». Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την προώθηση μιας νέας αντίληψης στην ελληνική εξωτερική πολιτική με πολυεπίπεδη θεματολογική και γεωγραφική διπλωματική προσπάθεια.

Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο Υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, «Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση,  πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός.

Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα,  που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στρατηγός Φλώρος: Πέταξε με F-16 πάνω από το μνημείο του Νικόλαου Σιαλμά (βίντεο)

Δένδιας: Η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα