Ειδήσεις

Ελλάδα

Πολιτική

Αντώνης Σαμαράς: Εγώ δεν έχω εκλογές

«Αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021. Είναι κρίμα να χαθούν κι άλλα χρόνια για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην εισήγησή του στην επιτροπή της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η πρωτοβουλία για αναθεώρηση του Συντάγματος ανοίγει νέους σύγχρονους ορίζοντες για την πολιτική ζωή τής Ελλάδας και πως δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αναθεώρηση, αλλά για ένα μεγάλο εγχείρημα.

Εξήγησε ότι, πρώτον, θωρακίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως αυτά που έχουν σχέση με την παιδεία, την ιδιοκτησία και το περιβάλλον και δεύτερον, εξορθολογίζει τη λειτουργία των τριών εξουσιών και τη μεταξύ τους διάκριση.

Για παράδειγμα, ανέφερε, αποκαθιστά τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως συντονιστή του Πολιτεύματος, ενισχύει τον κοινοβουλευτικό ρόλο της Βουλής και του βουλευτή, περιορίζει τα προνόμια των βουλευτών, εμπεδώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προβλέπει την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί.

«Όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο, θα φέρει τεράστια ευθύνη. Η πρότασή μας θα φέρει νέο Σύνταγμα σε δυόμισι χρόνια το πολύ» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει».

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός ζήτησε, η συλλογή των υπογραφών να αρχίσει από τώρα και εκτιμάται ότι ίσως και αύριο να κατατεθεί η πρόταση.

Όταν, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, ή μπορεί να ανακοπεί από εκλογές, απάντησε ως εξής: «Ποιες εκλογές; Έχετε τίποτα συνδικαλιστικές εκλογές; Εγώ, πάντως, δεν έχω...».

Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ: Διευκρινίσεις για την απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων

Ελληνική Αστυνομία

«Δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.», η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων από σήμερα στις 6 το πρωί, έως την ίδια ώρα της 1ης Φεβρουαρίου, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, διευκρινίζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Και για να γίνει πιο κατανοητό, ώστε να αρθούν η εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», το Αρχηγείο αναφέρει ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

 

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Καραμαλάκης στο ekriti: Εδραιώνουμε νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας

Κρήτη: Προσπάθησε να ξεγελάσει το ΤΑΕ ... αλλά δεν τα κατάφερε

Εξώδικο του Αστικού ΚΤΕΛ στον Δήμο Ηρακλείου

74χρονη έπαιρνε 3 συντάξεις, πούλαγε ηρωίνη και τώρα ζητά 100.000 ευρώ αποζημίωση