Ειδήσεις

Ελλάδα

Οικονομία

Υπάρχει βούληση και από τρόικα και από την Ελλάδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο, τόνισε αξιωματούχος

Την ισχυρή πολιτική βούληση της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος, σε κάθε περίπτωση πριν από το Μάιο, εξέφρασε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Καθημερινά, διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα. Ειλικρινά δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιστροφή της στην Αθήνα. Η αποστολή διεκόπη αρκετές φορές. Οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές. Όμως, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα γίνει συζήτηση εις βάθος στο Eurogroup».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και από μια σειρά διαρθρωτικών ζητημάτων. Υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα ικανοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, εκταμιεύθηκε. Όπως είπε, από εδώ και στο εξής δεν προβλέπεται μεγάλο ποσό προς εκταμίευση και πρόσθεσε: «Τους επόμενους 2- 3 μήνες, δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία». Παρόλα αυτά, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, «υπάρχει η βούληση και από την πλευρά της τρόικας και από την πλευρά της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, «κανένας δεν έχει την πρόθεση να "σύρει" τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας. «Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» είπε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από οποιαδήποτε πλευρά για αυτό το θέμα. Τόνισε ότι το παρόν πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, αλλά σημείωσε ότι η ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης. Όπως είπε, τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ποια είναι η προοπτική από τώρα έως τη λήξη του προγράμματος για την ευρωζώνη το 2014 και για το ΔΝΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι στο τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης, τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν πολιτικές εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα έχει επαρκή χρηματοδότηση τους επόμενους 12 μήνες. Σημείωσε, επίσης, ότι όσο η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του κράτους και να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος της.

Στο ερώτημα ποιος διακρατεί τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι το μεγαλύτερο ποσό κατέχουν τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, ενώ ένα μικρό ποσό κατέχουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια (Ηedge Funds).

Ερωτηθείς για το πώς και πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το μνημόνιο, ο ίδιος αξιωματούχος αρκέστηκε να πει ότι θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που θα παραμείνουν στο πρόγραμμα και από τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των ενστόλων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστή η επίπτωση από τα όποια ισοδύναμα μέτρα προταθούν και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγράμματος, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.

 

Ελλάδα

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από το 63% του πληθυσμού εμβολιασμένο

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα προέκυψαν από τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας, έπειτα και από τα 2.322 κρούσματα του τελευταίου 24ώρου, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ, συνεχίζονται.

Για ύφεση μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ενώ για ενδείξεις αποκλιμάκωσης έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τον κόσμο που δεν το έχει κάνει, να εμβολιαστεί.

Η κυρία Γκάγκα είπε ακόμη ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού. «Ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και δέκα φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες» υπογράμμισε, ενώ απηύθυνε έκκληση ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε πως η πανδημία παρουσιάζει ύφεση. Και συνέχισε: «Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, με τη συστηματοποίηση των rapid test, των μοριακών τεστ, αλλά και των self test, θα οδηγήσει μοιραία σε καταγραφή αύξησης των κρουσμάτων. Από τις 90.000 φτάσαμε στα 350.000 τεστ στην αρχή της εβδομάδας, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν. Η διενέργεια των self test συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτήρηση της πανδημίας».

Οι νέες εισαγωγές μειώνονται, σημείωσε ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου. Τόνισε, δε, ότι επιστρέφουμε σταδιακά στις δραστηριότητές μας, με όπλο τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Στη συνέχεια, επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι σε άτομα που είτε είναι ανεμβολίαστα είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε, στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Πιερίας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 55 ετών, λέγοντας ότι η στασιμότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι δυσοίωνη.

Ακόμη, εξήρε την στάση των εφήβων που σπεύδουν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.

Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης, είπε με τη σειρά του και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως παρατήρησε, την περίοδο εκείνη αναμένεται και αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα αυξάνεται ο χρόνος που περνάει ο κόσμος σε κλειστούς χώρους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κρούσματα κορωνοϊού στα δημοτικά σχολεία, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο ήπια θα το περάσει. Όταν τα παιδιά μέσα στην τάξη έχουν ένα κρούσμα, κάνουν τουλάχιστον τέσσερα τεστ μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Σε ασυμπτωματική φάση, έχουμε αυτό τον τρόπο, για να μειώνουμε τη διασπορά. Ο συνδυασμός της μάσκας και του έντονου τεστ μειώνει κατά 80% τη διασπορά. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα πετύχει».

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατιμήσεις - κρητικά προϊόντα: Δεν "αγγίζουν" τις τιμές παραγωγού οι αυξήσεις

Κρήτη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του 60χρονου κτηνοτρόφου

Ηράκλειο - lockdown: Πότε θα ακούσουμε μουσική στα μαγαζιά - Πότε θα αρχίσουμε να... ξενυχτάμε

ESPA BANNER