Ειδήσεις

Ελλάδα

Οικονομία

Πάρτι ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

Τα… σκήπτρα της ακρίβειας κρατούν τα τρόφιμα λόγω της απουσίας αγροτικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, αλλά και της ατολμίας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξέλιξη των τιμών το 2013 και την οποία παρουσίασε ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Ένα άλλο γεγονός που κάνει απλησίαστες τις τιμές των προϊόντων παρά την πτώση τους, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, είναι η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η μείωση των μισθών, αλλά και η αύξηση της φορολόγησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό με 586 ευρώ, ενώ σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση. Αυτή ισούται με 88,9 μονάδες όταν η βάση είναι το 100.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Σκορδάς, σημείωσε την καλύτερη μεταβολή των τιμών στην ΕΕ των «28», με τις μεγαλύτερες μειώσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε παρουσιάζοντας σειρά από στατιστικά στοιχεία και πίνακες, υπάρχει ακαμψία στα προϊόντα διατροφής και συγκεκριμένα σε γαλακτοκομικά και αβγά. Έτσι σε ετήσια βάση το νωπό γάλα ανέβηκε κατά 3,46%, το γιαούρτι κατά 3,39%, τα νωπά λαχανικά κατά 2,94%, η φέτα αυξήθηκε κατά 2,56%, τα σκληρά τυριά ακρίβυναν 2,49%, το νωπό μοσχάρι 1,42% και οι νωπές πατάτες 0,54%.

Ο υφυπουργός απέδωσε τις ανατιμήσεις στην «ανελαστικότητα της ζήτησης και στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων». Τόνισε ακόμη την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, υποδεικνύοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Ελλάδα

Ελασσόνα: Αιφνιδιασμένοι οι επιστήμονες από τον νέο σεισμό των 5,9 ρίχτερ - Νέο ρήγμα

Ελασσονα σεισμος

Αιφνιδιασμένοι είναι ακόμη και οι σεισμολόγοι από τον χθεσινό, δεύτερο μεγάλο σεισμό στην Ελασσόνα.

Τα 5,9 Ρίχτερ ήταν ένας σεισμός που δεν περίμεναν και όπως τονίζουν δεν πρόκειται για μετασεισμό των 6 Ρίχτερ, αλλά για έναν νέο σεισμό ο οποίος μάλιστα προήλθε από ένα νέο ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Ευθύμη Λέκκα,  καθώς ανέφερε πως ο χθεσινός σεισμός το βράδυ «αποτελεί έκπληξη».
Οπως είπε, πρόκειται για σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Λάρισας, ενώ ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως επρόκειτο για δεύτερο κύριο σεισμό και δεν απέκλεισε μετασεισμό ίδιου μεγέθους.

 

 

 

Σεισμολόγοι: Σπάνιο φαινόμενο «δίδυμων» σεισμών
Οι δύο μεγάλοι σεισμοί σε διάστημα περίπου 30 ωρών, έχουν προκαλέσει την έκπληξη σε όλους τους σεισμολόγους. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάση Γκανά, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε και αυτός ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό, που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία. Σημείωσε δε πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ήταν το 2014 στην Κεφαλονιά.

 

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Ο Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο, αν αυτό συμβεί, «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

 

 

 

 

Επίσης, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και πρώην διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως και οι δύο μεγάλοι σεισμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

 

Έκανε λόγο για ένα «σεισμικό ζεύγος» αναφορικά με τους δύο κύριους σεισμούς, τονίζοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο», αλλά και πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: 69 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Τα σκληρά μέτρα, η μετάλλαξη που σαρώνει και οι εκκλήσεις των ειδικών

Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις