Ειδήσεις

Ελλάδα

Οικονομία

Οικονομία και ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Πούτιν

Με τον πρόεδρο της Ρωσίας συναντάται σήμερα στις 5:00 το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ - Ρωσίας. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η συνάντηση έχει συμβολική σημασία, καθώς σηματοδοτεί την αναθέρμανση των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με το Κρεμλίνο μετά από διάστημα αρκετών μηνών που έχουν μπει στον πάγο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ένα πρώτο βήμα είχε γίνει με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στην χώρα μας.

Οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων πάγωσαν μετά το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ για το οποίο η μία πλευρά επέρριψε την ευθύνη στην άλλη. Πάντως και η γενικότερη σχέση της ΕΕ με την Ρωσία η οποία επιβαρύνεται και από τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν βοηθά την προσέγγιση.  Τα επεισόδια στην Ουκρανία ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της χώρας Γιανούκοβιτς ανέστειλε την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ μετά από πιέσεις που άσκησε η Μόσχα και συνοδεύθηκαν με προειδοποίηση διακοπής της οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας. 

Πάντως αναμένεται στην συνάντηση Σαμαρά- Πούτιν να γίνει μία πρώτη γενική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος κυρίως στην οικονομία και στην ενέργεια. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αναμένεται να συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς όχι πριν από πολύ καιρό οι Ρώσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, οι σιδηρόδρομοι σε σχέση και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι τομείς στους οποίους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ρωσικά συμφέροντα. Ο κ. Σαμαράς είχε γίνει δεκτός από τον κ. Πούτιν προ δύο ετών όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση, ωστόσο η επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα ως πρωθυπουργός δεν έγινε αφού εν τω μεταξύ οι σχέσεις επιδεινώθηκαν.  

Ελλάδα

ΥΠΕΞ: Απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις για το επεισόδιο στον Έβρο

Έβρος

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως σημειώνεται επίσης, επισήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει τη δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρόδος: Στον εισαγγελέα ο 47χρονος που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τη σύζυγο του

Έκκληση Σκρέκα λόγω καύσωνα: "Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος"