Ειδήσεις

Ελλάδα

Οικονομία

Κρίσιμο Eurogroup - Κρίνεται η παράταση του μνημονίου και η επιστροφή της τρόικας

Η παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος για έναν ή έξι μήνες κρίνεται από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα και την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των μελών της και των ελληνικών αρχών. Αυτό είναι το βασικό σημείο συζήτησης σε σχέση με την πρόοδο της 5ης αξιολόγησης που θα πέσει στο τραπέζι του Εurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι ελληνικές αρχές έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην γρήγορη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσει σε παράταση ενός μόνο μήνα και στην αργή, μακρά και επίπονη διαδικασία της παράτασης, διαπραγμάτευσης και νομοθέτησης για ένα εξάμηνο.

Είτε στην μια είτε στην άλλη περίπτωση πάντως οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ενημερώσουν το Εurogroup για το ποιες είναι οι προθέσεις τους. Αν τους επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό, αν τους επηρεάζει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής και αν και κατά πόσο τα μέτρα που προτείνει η τρόικα περνάνε από το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για μικρή σε διάρκεια παράταση και όχι 6μηνη.

Η εκτίμηση της κατάστασης επαφίεται αρχικά στην ελληνική πλευρά η οποία πρέπει και τυπικά να καταθέσει το αίτημα. Ωστόσο, οι εταίροι έχουν και αυτοί με τη σειρά τους λόγο ως προς το τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι. Αν για παράδειγμα η τρόικα δεν μπορεί να κατέβει, τότε ένας μήνας δεν είναι σενάριο που θα εγκριθεί.

Αντίστοιχα και καθώς όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια των εταίρων και να ψηφιστούν ως το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου, η «απόφαση» πρέπει να μπει σε χαρτί ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, του σώματος που προετοιμάζει το Eurogroup είναι σαφέστατος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τις δυνατότητες αποφάσεων.

πηγή: enikos.gr

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει στο ωράριο

σουπερμαρκετ

Αλλαγές έρχονται στο ωράριο των σούπερ μάρκετ από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, εξαιτίας του ανοίγματος των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

"Με το νέο ωράριο που είναι διευρυμένο από τις 7 το πρωί, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 20:00," τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης σημείωσε ότι εάν σε μια περιοχή παρατηρηθούν αυξημένα κρούσματα θα, κλείσει η συγκεκριμένη αγορά και όχι συνολικά. «Όλοι καταλάβαμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να διατηρήσουμε ανοικτή την οικονομία και το λιανεμπόριο. Κρίμα να κλωτσήσουμε την ευκαιρία της επανεκκίνησης. Πρέπει να λειτουργήσει η αγορά με κανόνες και να κρατήσουμε χαμηλά τη νόσο. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα όλων μας», ανέφερε. 

Ο κ. Σταμπουλίδης, υπενθύμισε ότι  η μετάβαση στα καταστήματα γίνεται με sms στο 13033, με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο - βεβαίωση μετακίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης. 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το χρονικό όριο στις μετακινήσεις τέθηκε επειδή «δεν θέλουμε υπερτοπικές μετακινήσεις». Επιπλέον, προέτρεψε τους καταναλωτές, να μη συνωστιστούν στα καταστήματα. «Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και με διευρυμένο ωράριο», κατέληξε

Ειδήσεις σήμερα

ΑΑΔΕ: Νέα νοθεία στη βενζίνη με χημικά που δεν ανιχνεύονται

ΟΕΣΚ: Τεράστια τα προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης για τους εμπόρους

Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο - Πως θα λειτουργεί από σήμερα η αγορά