Ειδήσεις

Ελλάδα

Οικονομία

Για κάθε λίτρο βενζίνης, οι φόροι αγγίζουν το 62%

Την άποψη ότι η πτωτική εξέλιξη των διεθνών τιμών των καυσίμων εξυπηρετεί ποικιλοτρόπως την Ελλάδα στην προσπάθεια εξόδου της από την οικονομική κρίση διατύπωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου διεθνώς κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία στηλιτεύει την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου διεθνώς, κάτω από τα 70$ το βαρέλι. Από τις μειωμένες τιμές του αργού επηρεάζονται άμεσα οι τιμές των διυλισμένων πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών, βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων, παράλληλα με το μειωμένο μεταφορικό κόστος που βοηθά ιδιαιτέρως την προσδοκώμενη ανάπτυξη.

Επίσης από τις μειωμένες τιμές του αργού ωφελούνται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ελλάδας από την περιορισμένη εκταμίευση αυτών, αυξάνονται οι καταναλώσεις πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων, με παράλληλη αύξηση των δημοσίων εσόδων από τους υψηλούς  φόρους. Για κάθε λίτρο βενζίνης, η συμμετοχή φόρων και τελών αγγίζει το 62%!!!  

Δυστυχώς όμως, αν και η διεθνής τιμή του αργού από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έπεσε 36%, αυτή δεν ακολούθησε την ίδια πτωτική πορεία στις τιμές της χώρας μας, αφού η αμόλυβδη έπεσε 9,5% περίπου και το πετρέλαιο κίνησης περίπου 6,5%. Ο λόγος οι ανελαστικοί υψηλοί φόροι.

Ενδεικτικά:

28/11/2014 Τιμή BRENT   70,15   Αμόλυβδη 1,552   Πετρ. Κιν. 1,284

04/07/2014 Τιμή BRENT 110,64  Αμόλυβδη 1,714   Πετρ. Κιν. 1,378

 

Οικονομία

ESM: Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

ρέγκλινγκ

Η νέα συνθήκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 19 χωρών που μετέχουν στον ESM, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). «Η μεταρρύθμιση της συμφωνίας του ESM αποτελεί σημαντικό σκαλοπάτι στην πορεία μας για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ένα σημαντικό συμπλήρωμα των προσπαθειών μας για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίζει τις κρίσεις πριν αυτές κλιμακωθούν. Καλύπτουμε, επίσης, ένα σημαντικό κενό στην τραπεζική ένωση, επιτρέποντας στον ESM να λειτουργεί ως κοινό δίχτυ ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (SRF) από το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Για σημαντικό ορόσημο έκανε λόγο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, o οποίος δήλωσε: «Η υπογραφή της τροποποιημένης συνθήκης από τα μέλη του ESM σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Μετά την έγκριση της συμφωνίας, ο ESM θα καταστεί το δίχτυ ασφαλείας του SRF, κάτι που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα κάνει τη νομισματική μας ένωση πιο ανθεκτική. Επιπλέον, ο ESM θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».
Με τη νέα συνθήκη, ο ESM θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 68 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, για να χρηματοδοτεί αυτό την εξυγίανση ή εκκαθάριση τραπεζών.