Ειδήσεις

Ελλάδα

Οικονομία

Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ το 2015!

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 6,42%, καθώς και η σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτινάσσουν το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2015 στα 982,7 εκατ. ευρώ (941,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων και 40,8 εκατ. ευρώ στον κλάδο των παροχών σε χρήμα), καθιστώντας δυσοίωνο το μέλλον του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Το ΙΚΑ, που θα αποτελέσει άλλωστε και την ομπρέλα κάτω από την οποία θα ενταχθούν τόσο τα επικουρικά Ταμεία όσο και όλα τα Ταμεία εφάπαξ και πρόνοιας, στο πλαίσιο της προωθούμενης διοικητικής ενοποίησης των Ταμείων, βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπο με έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του για το νέο έτος, που αναμένεται να συζητηθεί εντός των ημερών.

Σύμφωνα με τον οριστικό, ενοποιημένο προϋπολογισμό, τα έξοδα του ΙΚΑ εκτιμώνται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδά του στα 9,954 δισ. ευρώ. Οπως μάλιστα, αναφέρεται ρητά στην αιτιολογική έκθεση του προϋπολογισμού, η κρατική επιχορήγηση για την καταβολή των συντάξεων (τη μείωση της οποίας ζητεί μετ’ επιτάσεως η τρόικα, στο πλαίσιο περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος) είναι μειωμένη κατά 6,42% σε σχέση με το 2014 και 9,57% έναντι του 2013. Μειωμένα εκτιμώνται και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, παρότι ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με το τρέχον έτος. Η μείωση κατά 0,7% επί των εκτιμήσεων για το 2014 οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισφορών κατά 3,9%, από τον Ιούλιο του 2014. Οπως άλλωστε, περιγράφεται και στο κείμενο προς την τρόικα, η επιχορήγηση του ΙΚΑ για το ΕΚΑΣ περιορίζεται στα 330 εκατ. ευρώ, έναντι δαπάνης 460 εκατ. ευρώ το 2014.

Στον αντίποδα, οι προβλέψεις για τη συνταξιοδοτική δαπάνη του συνόλου των τομέων που απαρτίζουν το ΙΚΑ εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό 1,48% έναντι των εκτιμήσεων του Ταμείου για το 2014, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων με βάση τις μέχρι σήμερα εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και κατ’ επέκταση των αναδρομικών που θα καταβληθούν. Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, εξαιτίας της ψήφισης διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου 3863/2010 καθώς και των νόμων 4024/2011 και 4051/2012. Αναγνωρίζεται μάλιστα, ότι η ικανοποίηση των αιτήσεων δεν ολοκληρώθηκε ενός του 2014, «λόγω της μείωσης του προσωπικού του ΙΚΑ για τους ίδιους λόγους». Το 2015 αναμένεται ότι ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα μειωθεί αισθητά, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4092/2012 που αυξάνει τα γενικά όρια συνταξιοδότησης κατά 2 έτη (στα 67). Παράλληλα, επισημαίνεται η αντικατάσταση παλαιών συνταξιούχων με μικρό χρόνο απασχόλησης και χαμηλή σύνταξη, με νέες υψηλότερες συντάξεις (μεγαλύτερος χρόνος απασχόλησης). Το συνολικό ποσό - έσοδο από τις περικοπές συντάξεων κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών νόμων του 2011 και του 2012, υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ 31 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από συντάξεις, μισθούς και λοιπές περιπτώσεις, καθώς και έσοδα από παράβολα.

Το... καμπανάκι για το μέλλον των ασφαλιστικών Ταμείων χτύπησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με την έγκριση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ, που εμφάνισε έλλειμμα 545,7 ευρώ. Ελλειμμα αναμένεται να καταγράψει και ο ΟΓΑ, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες, στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τα ετήσια έσοδα του Ταμείου των αγροτών φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη τα 4 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, πλεονασματικό εμφανίζεται το ΕΤΕΑ, το υπερ-επικουρικό των μισθωτών, καθώς ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε δείχνει οριακό πλεόνασμα, 106,4 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 139,9 εκατ. ευρώ το 2014.

πηγή: Καθημερινή

Ελλάδα

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει την επίθεση κατά δικαστή

νόμος, δικαστήριο

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) με αφορμή τη χθεσινή επίθεση αγνώστων στην κατοικία δικαστικής λειτουργού στη Θεσσαλονίκη, σε σημερινή ανακοίνωσή της «καταδικάζει απερίφραστα κάθε εγκληματική ενέργεια που αποσκοπεί στη διασάλευση της έννομης τάξης και της κοινωνικής ειρήνης αλλά και στην κάμψη του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν πτοούνται από τέτοιες αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Ακόμη, η ΕΕΕ υπενθυμίζει ότι «είναι χρέος της πολιτείας να ενισχύσει τα μέτρα για την ασφάλεια, τόσο των δικαστικών εγκαταστάσεων, όσο και των λειτουργών της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της».

Επίσης, επαναλαμβάνει η ΕΕΕ, ότι «η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος» και συνεχίζει: «Όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης από οποιοδήποτε χώρο, θα εξακολουθούμε να καλούμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν την σημασία της δικαστικής ανεξαρτησίας και έμπρακτα να τη θωρακίσουν και όχι να την επικαλούνται μόνον όταν βλάπτονται προσωπικά ή συντεχνιακά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιά: Διέρρηξαν και βανδάλισαν το εργατικό Κέντρο της πόλης (βίντεο)

Σε ΣΕΑΠ και Γαύδο ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Επίδομα Θέρμανσης: Φέτος θα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ