Ειδήσεις

Ελλάδα

Κρήτη

2.500 κατασχέσεις από το ΙΚΑ μέσα σε 5 μήνες στο Ηράκλειο - Τραγική η κατάσταση σε όλη τη χώρα

Από 1.500 μηνιαίως αυξήθηκαν σε 5.000 έως 8.000 την εβδομάδα οι κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» που πραγματοποιεί πανελλαδικά τις τελευταίες εβδομάδες το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να διασφαλίσει τους ελάχιστους δυνατούς πόρους από ληξιπρόθεσμες οφειλές εργοδοτών και από μη εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων που έχουν γίνει πάνω σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες και ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο όπου, από  τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάιο το ΙΚΑ προχώρησε στο Ηράκλειο σε 2.500 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων .

Τα κατασχετήρια του Ηρακλείου αφορούσαν σε 350 οφειλέτες ,για οφειλές από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι και 3,5 εκ ευρώ, ενώ είχαμε και  45 κατασχέσεις ακινήτων.

Γενικότερα πάντως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία αφήνει λίγα χρήματα στο Ταμείο καθώς «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» ενώ από την άλλη πλευρά στεγνώνει και τις  επιχειρήσεις από οποιαδήποτε δυνατότητα ρευστότητας και διευρύνει φαινόμενα εξωτραπεζικών συναλλαγών και απόκρυψης εσόδων.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που βιώνουν την πρακτική της κατάσχεσης βρίσκονται τόσο μικρού μεγέθους επιχειρήσεις όσο και κάποια από τα παλαιά μεγαθήρια της βιομηχανίας και του ξενοδοχειακού κλάδου.

Η διοίκηση του ΙΚΑ, δηλώνει πως είναι  υποχρεωμένη να τηρήσει απαρέγκλιτα τον νόμο περί κατασχέσεων και ας μετρά  ελάχιστα οικονομικά οφέλη από αυτή τη διαδικασία

Τα Ταμεία στη χώρα μας ωστόσο είναι πλέον φανερό πως  βιώνουν την παταγώδη αποτυχία των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σταματούν να πληρώνουν και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετούν ούτε τις τρέχουσες ούτε τις παλαιές οφειλές τους την ώρα που η εισπραξιμότητα στο ΙΚΑ και από εν ενεργεία επιχειρήσεις σημειώνει συνεχώς υποχωρήσεις. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: Το ΚΕΚ Επιμελητηρίου παραχωρεί αίθουσες για τη στέγαση μαθητών

Σχολική τάξη

Την παραχώρηση έξι αιθουσών για τις προσωρινές ανάγκες φοίτησης των μαθητών του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα κατά την έκτακτη συνεδρίασή της η Διοικητική Επιτροπή του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κύριο μέλημα για τη Διοίκηση του ΚΕΚ είναι να διασφαλιστεί από τον Δήμο Ηρακλείου ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών με μια σειρά μέτρων, ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Παράλληλα επιζητεί να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία  του ΚΕΚ κατά τις πρωινές ώρες, με την επιστροφή προς χρήση από το ΚΕΚ, των αιθουσών που έχει παραχωρήσει στο ΕΠΑΛ και παραμένουν αναξιοποίητες, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο του.

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του ΚΕΚ ουδέποτε αρνήθηκε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση των αιθουσών, αντίθετα έθεσε το θέμα αμέσως σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλεί τον Δήμο να συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας  που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και των Σχολείων και του ΚΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

Βαρδάκης - σεισμός: Άμεσα λύση το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών

Ανώγεια - σεισμός: Αναστολή λειτουργίας στο Γυμνάσιο - Λύκειο μετά την αυτοψία

 

ESPA BANNER