Ειδήσεις

Ελλάδα

Κρήτη

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη για τη λήξη της διεθνούς συμφωνίας για το ελαιόλαδο

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη λήξη της διεθνούς συμφωνίας που ρυθμίζει τη διακίνηση και τον γεωγραφικό προσδιορισμό του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και ζητά την αφύπνιση της Επιτροπής και την έγκαιρη λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, «Η διεθνής συνθήκη του 2005 για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Η συνθήκη αυτή ρυθμίζει θέματα διάθεσης, εμπορίας αλλά και γεωγραφικού προσδιορισμού του ελαιολάδου και των ελιών, που αποτελούν σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα των Κρατών Μελών του Ευρωπαϊκού νότου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι για την Ελλάδα οι ελιές Καλαμάτας, οι οποίες συνιστούν εξαγωγικό προϊόν με παγκόσμια αναγνώριση».

Ο Μανώλης Κ.Κεφαλογιάννης τονίζει ότι τα ίδια Κράτη Μέλη πλήττονται βαρύτατα τόσο από τις συνέπειες της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, όσο και από τις ρωσικές απαγορεύσεις και ζητά να ενημερωθεί αναλυτικά για τις ενέργειες της Επιτροπής αναφορικά με την παράταση της συμφωνίας, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων των παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

"Η διεθνής συνθήκη του 2015 για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές πρόκειται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Η συνθήκη αυτή ρυθμίζει θέματα διάθεσης, εμπορίας αλλά και γεωγραφικού προσδιορισμού του ελαιολάδου και των ελιών που αποτελούν σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα των Κρατών Μελών του Ευρωπαϊκού νότου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι για την Ελλάδα οι ελιές Καλαμάτας, οι οποίες συνιστούν εξαγωγικό προϊόν με παγκόσμια αναγνώριση. Όπως είναι γνωστόν επίσης, τα ίδια  Κράτη Μέλη πλήττονται βαρύτατα τόσο από τις συνέπειες της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, όσο και από αυτές των ρωσικών απαγορεύσεων.

Βάσει των ανωτέρων ερωτάται η Επιτροπή:

1.Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράταση- επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας;

2. Ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών στην περίπτωση λήξης της ισχύος της;"

 

Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ: Διευκρινίσεις για την απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων

Ελληνική Αστυνομία

«Δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.», η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων από σήμερα στις 6 το πρωί, έως την ίδια ώρα της 1ης Φεβρουαρίου, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, διευκρινίζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Και για να γίνει πιο κατανοητό, ώστε να αρθούν η εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», το Αρχηγείο αναφέρει ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

 

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Καραμαλάκης στο ekriti: Εδραιώνουμε νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας

Κρήτη: Προσπάθησε να ξεγελάσει το ΤΑΕ ... αλλά δεν τα κατάφερε

Εξώδικο του Αστικού ΚΤΕΛ στον Δήμο Ηρακλείου

74χρονη έπαιρνε 3 συντάξεις, πούλαγε ηρωίνη και τώρα ζητά 100.000 ευρώ αποζημίωση