Ειδήσεις

Ελλάδα

Κρήτη

"Ανοιξε" ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια σε Κρήτη και Ιόνιο

Αναρτήθηκε η προκήρυξη για τις παραχωρήσεις των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις προσφορών.

Στις 5 Νοεμβρίου προηγήθηκε η ανακοίνωση του διαγωνισμού για τις χερσαίες περιοχές στην Δυτική Ελλάδα. Έτσι, οι εταιρείες έχουν προθεσμία 90 ημερών να καταθέσουν τις προσφορές τους και μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης που διαρκέσει δύο μήνες, η κατάθεση των συμβάσεων θα διαρκέσει τρεις μήνες και η υπογραφές ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2015.

Η προκήρυξη αναφέρει τους όρους χορήγησης και χρήσης αδειών αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, που αφορά στον 2ο Διεθνή Γύρο Αδειοδότησης για παραχώρηση δικαιωμάτων σε υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο έχει ενδιαφερθεί από τον περασμένο  Απρίλιο η ιταλική εταιρία Enel, αλλά και τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil. Η ελληνική πλευρά πρόσφατα ανέφερε το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών, μεσαίων και μεγάλων, που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ο επικείμενος διαγωνισμός  για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη, ενώ έχει υπογραμμίσει ότι το οικόπεδο του πατραϊκού, σε βάθος 25ετίας, θα δώσει 5 δισ. στο Δημόσιο.

Οι κολοσσοί Exxon Mobil, Total και BP φέρεται να έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα Ιόνιο και Κρήτη, καθώς έχουν αγοράσει σεισμικά δεδομένα. 'Εντονη είναι η φημολογία  και για τον βρετανο-ολλανδικό κολοσσό Shell, αλλά και για τη νορβηγική Statoil και τη ρωσική Gazprom Νeft. Στο προσκήνιο είναι και δύο αμερικανικές με έδρα το Τέξας την Anadarko Oil με δραστηριότητα σε Αφρική, Κίνα, Ασία και ΗΠΑ και τη Marathon Oil.

Οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:

i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις
περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης)
υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση της πλήρους
δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο
ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης
δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι
ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει
τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

Στοιχεία δημοπράτησης
— Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
— Οικονομική δέσμευση
— Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
— Ποσοστό αποσβέσεων (%)
— Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
— Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
— Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)

πηγή: newmoney.gr - Ελένη Στεργίου

Κρήτη

Ηράκλειο

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

πετσας - λαμπρινος

Την διαβεβαίωση ότι το μεγάλο έργο της Αστικής Αναζωογόνησης (Πάρκο Ερυθραίας), προϋπολογισμού 12,4 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Μαΐου στην Λότζια. Παράλληλα,
ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα έργα που έχει έτοιμα ο Δήμος Ηρακλείου και αφορούν τους τομείς της Ανακύκλωσης, της Ηλεκτροκίνησης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, επίσης θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, η προετοιμασία που έχει κάνει ο Δήμος Ηρακλείου είναι πολύ καλή και η προτεραιοποίηση των έργων συμφωνεί με αυτήν του Υπουργείου.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Ηρακλείου θα καταθέσει κανονικά τους φακέλους του για έργα και δράσεις που έχει έτοιμα, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ. με στόχο να βρεθεί χρηματοδότηση για όλα.

Να σημειωθεί ότι όπως ξεκαθάρισε εκ νέου ο Υπουργός το μεγάλο έργο της αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων υδρευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 15,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε ενταχθεί στον «Φιλόδημο», εξαιρείται από το ποσό που θα πάρει ο Δήμος Ηρακλείου από το «Αντώνης Τρίτσης».

Μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ.. Υπουργό, σε συνέχεια εκείνης που είχαμε προ ημερών στην Αθήνα. Ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι το έργο της Αστικής Αναζωογόνησης θα χρηματοδοτηθεί από το “Αντώνης Τρίτσης” ενώ χάρη στην πολύ καλή προετοιμασία που έχουμε κάνει, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και για τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που προγραμματίζουμε.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χρονάκης, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Καναβάκη, Γιάννης Αναστασάκης, Κώστας
Βαρδαβάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βαγγέλης Καρκανάκης καθώς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ειδησεις σημερα

Πέτσας από Ηράκλειο: Τουλάχιστον 316 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από το πρόγραμμα "Αντώνης

Τρίτσης"

Στο Ηράκλειο ο Στέλιος Πέτσας - Αποζημιώσεις και "Αντώνης Τρίτσης" στο επίκεντρο

"Φιλόδημος": Νέο αποριμματοφόρο στον δήμο Γαύδου