Ειδήσεις

Ελλάδα

Κρήτη

Αγροτικά

Υπό συζήτηση η απονομή Ελληνικού Σήματος και στα ελαιοκομικά προιόντα

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη και του γενικού γραμματέα εμπορίου Στέφανου Κομνηνού πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα "Το ελληνικό ελαιόλαδο στις μεγάλες αγορές" που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι "στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό του γεωργικού τομέα για τα επόμενα 10 - 12 χρόνια, θα υπάρχουν ολοκληρωμένα και εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης 10 κορυφαίων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτήν την ιεράρχηση των στρατηγικών μας στόχων, πρόσθεσε, αποτελεί μεγάλη μας προτεραιότητα η ελαιοκαλλιέργεια,  η ελιά και φυσικά το μεταποιημένο της προϊόν που είναι το λάδι".

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου ανακοίνωσε ότι συζητείται η  απονομή του Ελληνικού Σήματος και στα ελαιοκομικά προϊόντα, μετά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά. Ο κ. Κομνηνός επεσήμανε την ανάγκη καθιέρωσης ενός διαγωνιστικού θεσμού για το ελαιόλαδο, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που έχουν εθνικά προϊόντα και τόνισε ότι θα πρέπει, ως χώρα, να συνδυάσουμε την εμπορία του ελαιολάδου με τον τουρισμό και την γαστρονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης επεσήμανε ότι "είναι απόλυτα επιβεβλημένο να καθιερώσουμε και να καταστήσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο συνώνυμο του επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου ως ισχυρό brand". "Αυτό", πρόσθεσε, "απαιτεί συντονισμένη εθνική και συλλογική προβολή και προώθηση. 

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)