Ειδήσεις

Ελλάδα

Κρήτη

Αγροτικά

Στο Υπ. Οικονομικών ο φάκελος για αποζημιώσεις 65 εκ. ευρώ απο ακαρπία και θεομηνίες στη γεωργία

Με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ γίνεται γνωστό ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης διαβίβασε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα το φάκελο του προγράμματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, ύψους 65 εκ. ευρώ, για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για το 2013.

Το Υπουργείο προέβη στη συγκέντρωση όλου του απαραίτητου υλικού, προκειμένου αυτό να κατατεθεί εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πληγέντες γεωργοί να λάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Οι κυριότερες ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή της χώρας, αλλά και σε μέσα παραγωγής το 2013 αφορούσαν σε:

· Ζημιές που προκλήθηκαν από ισχυρές ανεμοθύελλες και πλημμύρες.

· Ζημιές που οφείλονταν στη μη ομαλή καρποφορία της ελιάς και των οπορωφόρων δέντρων. Μάλιστα για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του Υπουργού, είχε συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία παρέδωσε το πόρισμα των εργασιών της μέσα στον Απρίλιο. Τα δεδομένα της μελέτης ενσωματώθηκαν στις επισημάνσεις ζημιών που είχαν διενεργηθεί από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να υπολογιστεί η συνολική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των ζημιών αυτών.

Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων των γεωργών για τις ζημιές αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, αναμένεται να ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, επειδή αφορά απώλεια παραγωγής, θα διατεθεί κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του, δηλαδή μέσα στο 2015 και το 2016.

Με αφορμή τη διαβίβαση του φακέλου στο Υπουργείο Οικονομικών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και προκειμένου να υποστηρίξουμε τον Έλληνα γεωργό για τις ζημιές τις οποίες υπέστη η παραγωγή του, ένεκα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που σημειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, καταθέσαμε σήμερα το φάκελο του προγράμματος στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εγκριθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις προς τους δικαιούχους αγρότες. 

Από την πρώτη στιγμή που επισημάναμε το πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς και των οπορωφόρων δέντρων μας, κινηθήκαμε συντονισμένα για να θωρακίσουμε τη γεωργία μας από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό συστήσαμε τη Μικτή Ομάδα Εργασίας Επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ, ώστε να αποτιμήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να αποδοθεί στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. 

Μάλιστα, για πρώτη φορά η ακαρπία της ελιάς και των οπορωφόρων δέντρων συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα που διαβιβάσαμε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών. Πιστεύουμε ότι ο φάκελος θα εγκριθεί εγκαίρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δικαιούχοι θα λάβουν σύντομα, όπως και στην πρόσφατη περίπτωση των μαστιχοπαραγωγών της Χίου, τις αποζημιώσεις τους, ώστε να διευκολυνθούν στην παραγωγική τους διαδικασία, ιδιαίτερα τώρα στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύει ο τόπος. Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες μας ότι, θα συνεχίσουμε να θωρακίζουμε την παραγωγή τους αξιοποιώντας στο έπακρο και τα εργαλεία που μας παρέχει πλέον η νέα ΚΑΠ».

Ελλάδα

Βασίλης Λεβέντης: Διασωληνωμένος στην εντατική του Ευαγγελισμού με κορωνοϊό

Λεβέντης

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα νοσηλεύεται ο Βασίλης Λεβέντης, έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο, υπάρχει ανησυχία για την κατάστασή του και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σταθεροποιηθεί. Το επόμενο 48ωρο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι κρίσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δεν έχει εμβολιαστεί.

Ο Βασίλης Λεβέντης γεννήθηκε το 1951 στην Μεσσήνη, ενώ ασχολήθηκε με την πολιτική από το 1984 . Εκλέχτηκε βουλευτής τον Σεπτέμβρη του 2015, ενώ στις τελευταίες εκλογές η Ένωση Κεντρώων δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 82 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 1.853 κρούσματα - 16 θάνατοι - 333 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Πώς θα χορηγηθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα

ESPA BANNER