Ειδήσεις

Ελλάδα

Κρήτη

Αγροτικά

Αυστηρά πρότυπα στη σήμανση κρέατος θέλει το Ευρωκοινοβούλιο

Μια πρόταση για αυστηρότερη σήμανση στα μαγειρεμένα, φρέσκα και κατεψυγμένα κρέατα από αιγοπρόβατα και χοιρινά πρόκειται να συζητήσει η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη βδομάδα στον απόηχο του σκανδάλου με το κρέας αλόγου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτροπή έχει εγκρίνει απόφαση η οποία θα απαιτεί πληροφορίες για το μέρος γέννησης, ανατροφής και σφαγής όλων των τύπων ζώων που είναι διαθέσιμα για την παραγωγή κρέατος. Επίσης, η επιτροπή απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν η οποία απαιτούσε να αναγράφονται μόνο οι χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η εκτροφή και η σφαγή των ζώων. 

Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής του κόμματος των Εργατικών Glenis Willmott, η οποία είναι εισηγήτρια του ψηφίσματος, ζήτησε να είναι υποχρεωτική η σήμανση για τον τόπο γέννησης των αιγοπροβάτων και των χοίρων, με την αιτιολογία ότι θα επιτρέψει στους καταναλωτές να παρατηρήσουν τη διαδρομή του προϊόντος και ιδιαίτερα αν οι χώρες από τις οποίες πέρασε πληρούν τα υγειονομικά και ελεγκτικά πρότυπα. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η απόφαση που πάρθηκε από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους ευρωβουλευτές, πόσο μάλιστα από τους καταναλωτές. 

Η διευθύντρια της Οργάνωσης Ευρωπαίων Καταναλωτών (BEUC), Monique Goyens, συμφωνώντας με τις δηλώσεις της Βρετανίδας ευρωβουλευτού σχολίασε «Εάν θέλουμε πραγματικά να αποκατασταθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη στα διατροφικά προϊόντα και ειδικά στο κρέας, δεν υπάρχει λόγος να δίνεται στους καταναλωτές μέρος της αλήθειας, αλλά ολόκληρη». 

Η απόφαση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη βδομάδα και η Willmott εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ολομέλεια θα υιοθετήσει τελικά την πρόταση της επιτροπής περιβάλλοντος αλλά τόνισε ότι θα είναι μία μακρά και δύσκολη διαδικασία σε ένα θέμα που ήδη προκαλεί διχογνωμίες.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η εισαγωγή ενός τέτοιου συστήματος, όπως αυτό που προτείνουν οι ευρωβουλευτές θα αυξήσει υπερβολικά τα κόστη παραγωγής μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών κρέατος, θεωρώντας παράλληλα υπερβολικές τις ανησυχίες που εκφράζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Κρήτη

Χανιά

Εθελοντική Αιμοδοσία από την ΑΝΕΚ LINES και τον σύλλογο Αιμοδοτών «Ο ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ»

αιμοδοσία εθελοντής αιμοδότης

Η ΑΝΕΚ LINES, συμβάλλοντας δυναμικά και με πράξεις ευθύνης στην ανακούφιση των αναγκών της κοινωνίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν.Χανίων «Ο Άγιος Ιωάννης» & το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία στα Κεντρικά Γραφεία της Εταιρείας στα Χανιά, την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, από τις 9.00 π.μ έως τις 2.00 μ.μ..

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί δειγματοληψία για δωρεά μυελού των οστών.

Η εθελοντική αιμοδοσία, είναι ακίνδυνη, διαρκεί μόνον 10 λεπτά και ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. 

Σημειώνεται ότι όλο το χρόνο, οι πάγιες ανάγκες σε αίμα είναι πολύ αυξημένες (χειρουργεία, αιματολογικές νόσοι, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, μεταγγίσεις, τροχαία ατυχήματα, κλπ).

Ειδικά στις μέρες μας που η ανάγκη για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας είναι πιο σημαντική από ποτέ, κάθε μονάδα αίματος είναι πολύτιμη.

Η εθελοντική αιμοδοσία, ύψιστο και ανιδιοτελές δείγμα αλτρουισμού, ανθρωπισμού, κοινωνικής προσφοράς και συνεισφοράς, αποτελεί πραγματικό δώρο ζωής για  συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη!

Επισημαίνεται, ότι κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του covid -19.

Αυτήν την Τρίτη (9/3) στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΝΕΚ (Λεωφ. Καραμανλή 148) ας δώσουμε  αίμα, ας προχωρήσουμε σαν #miaomada σε δειγματοληψία για δωρεά μυελού των οστών, ας ταξιδέψουμε τη …ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στο "βαθύ κόκκινο" ο Δήμος Ανωγείων - Προειδοποίηση για Ρέθυμνο και Χανιά

Ηράκλειο - Υπόθεση Μελίνας Παρασκάκη: Αθώα η αναισθησιολόγος

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown