Ειδήσεις

Ελλάδα

Κοινωνία

Συνήγορος του Πολίτη: Οι ασθενείς κρατούμενοι χρειάζονται νοσοκομείο και όχι "ειδική" φυλακή

Οι ασθενείς κρατούμενοι στον Κορυδαλλό χρειάζονται νοσοκομείο και όχι «ειδική» φυλακή, τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος από το 2012 έχει επισημάνει ότι οι ακατάλληλες και πεπαλαιωμένες υποδομές, το απηρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και ο ανεπαρκής αριθμός ιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών κρατούμενων.

Η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι το νοσοκομείο έχει αφεθεί να μετατραπεί σε «ειδική» φυλακή, χωρίς να εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τις συνθήκες κράτησης. Για τον λόγο αυτόν, έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αφενός για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του νοσοκομείου, αφετέρου για την ανθρωπιστική μεταχείριση βαριά ασθενών και οροθετικών κρατουμένων.

Ο Συνήγορος έχει προβεί σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις και προτάσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος», με εκτενή έκθεσή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη από το 2012, χωρίς, όπως σημειώνει, να λάβει ποτέ απάντηση. Αλλά, επισημαίνει, και τον Μάιο του 2013, η ανεξάρτητη Αρχή πρότεινε, με έγγραφό της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στη βάση της υποχρέωσης ανθρωπιστικής μεταχείρισης, αλλά και της ορθολογικής σωφρονιστικής πολιτικής, τη «μείωση του χρόνου εγκλεισμού, ιδίως όταν πρόκειται για άτομα ιδιαίτερα επιβαρυμένα λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά -και κατά τεκμήριο- λόγω μεγάλης ηλικίας», με αντίστοιχες επεμβάσεις στους θεσμούς της προσωρινής κράτησης, της υφ’ όρον απόλυσης και της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής, έτσι ώστε, πέραν των άλλων, να μην επιβαρύνεται ανώφελα το σωφρονιστικό σύστημα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του νοσοκομείου, η Αρχή τονίζει ότι έχει διαπιστώσει πως οι υποδομές είναι πεπαλαιωμένες και εντελώς ακατάλληλες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανεπαρκές, ενώ ο πληθυσμός κρατουμένων μεγάλος και ετερόκλητος στις ανάγκες του (μεγάλος αριθμός οροθετικών, κρατούμενοι με αναπηρία και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης). Εξάλλου, η συγκέντρωση των οροθετικών σε μία πτέρυγα, σε συνδυασμό με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό τους, έχει δημιουργήσει συνθήκες γκετοποίησης και στιγματισμού τους, αλλά και επιδείνωσης για τους λοιπούς κρατούμενους, λόγω περιορισμού του διαθέσιμου χώρου.

Ο Συνήγορος έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, να αποσαφηνιστεί άμεσα η φυσιογνωμία και η αποστολή του νοσοκομείου, να αναμορφωθεί ο κανονισμός λειτουργίας του, να πληρωθούν οι οργανικές θέσεις και να τοποθετηθεί επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών (χώρων, εξοπλισμού), να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων ανά θάλαμο, να διαχωριστούν οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι ανάλογα με τη νόσο και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, να ερευνάται αυτεπάγγελτα, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα επόπτη, η πιθανότητα διακοπής έκτισης της ποινής για περιπτώσεις βαριά νοσούντων κρατουμένων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ευχερέστερη χορήγηση απόλυσης υπό όρους σε κατηγορίες ασθενών κρατουμένων, παρά την αποσπασματικότητά της, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, μεγαλύτερη τόλμη για τη λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων με μόνιμο χαρακτήρα και μακρά στόχευση, τονίζει.

Τέλος, η Αρχή σημειώνει ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με νομοθεσία της δεκαετίας του 1940. Το 2009 προβλέφθηκε η ένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία, ωστόσο, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πρώτο κουδούνι μετά από μήνες, με μέτρα

σχολείο μάσκα

Ακόμα ένα βήμα προς την επιστροφή στην ομαλή κοινωνική ζωή της χώρας γίνεται σήμερα με το πρώτο κουδούνι σε δημοτικά, γυμνάσια και νηπιαγωγεία όλης της χώρας μετά από το πολύμηνο lockdown και τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης.

Από σήμερα επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών

Και σε αυτή την περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας είναι η χρήση των self test αλλά και η τήρηση των απλών, γνωστών σε όλους κανόνων υγειονομικής ασφάλειας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί να καλούνται να τηρήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο, φορώντας μάσκες και προχωρώντας, δύο φορές την εβδομάδα, σε τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Το self test κορωνοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Τι θα συμβαίνει όταν το self-test είναι θετικό

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, δηλώνεται το αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει, ότι «η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.».

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι σχολικές μονάδες έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία».

Μικρή η συμμετοχή στην πλατφόρμα 

Στα 858 υπολογίζονται, τα θετικά self test μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού σχολείων που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα πλατφόρμα self-testing.gov.

Συνολικά έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα 255.528 τεστ από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία.

Οι 858 μαθητές που βρέθηκαν θετικοί προφανώς δεν θα πάνε στο σχολείο σήμερα και θα πρέπει να κάνουν δεύτερο μοριακό τεστ – είτε σε δομή του ΕΟΔΥ είτε ιδιωτικά – για να επιβεβαιωθεί ή όχι το θετικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος. 

Παράταση σχολικού έτους 

Υπενθυμίζεται, ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος.

Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη- κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Στο "σφυρί" ξενοδοχειακές μονάδες - Δεκάδες και οι αγγελίες για πώληση επιχειρήσεων