Ειδήσεις

Ελλάδα

Κοινωνία

Παραμονή στο ευρώ "ψηφίζουν" 8 στους 10 'Ελληνες

eurw.jpg

Τα πρώτα σημάδια ανησυχίας για το μέλλον έκαναν την εμφάνιση τους στη νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας "Παραπολιτικά", όπου 6 στους 10 δηλώνουν ανήσυχοι.

Στο 56% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην ίδια ερώτηση το προηγούμενο μήνυμα θετική απάντηση έδωσε 69% ενώ προεκλογικά το ποσοστό ήταν στο 24%. Ο διαχρονικός δείκτης για την «κατεύθυνση των πραγμάτων» στη χώρα παραμένει σαφέστατα θετικός, αλλά η απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι σημαντική. Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι η κάμψη αυτή είναι απολύτως αναμενόμενη, με την έννοια ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε καταγραφεί ερευνητικά τέτοιο κλίμα αισιοδοξίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να ερμηνευθεί και η κάμψη των θετικών αξιολογήσεων για την κυβέρνηση (από το 76% στο 62%) και για τον Πρωθυπουργό (από το 81% στο 72%). Πρόκειται αφενός για μία εύλογη υποχώρηση των πρωτοφανών ποσοστών αποδοχής που καταγράφονταν τις πρώτες μετεκλογικές εβδομάδες, αλλά και παράλληλα για μία αυξανόμενη ανησυχία για την οικονομική στασιμότητα και την ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την παράταση των διαπραγματεύσεων με την ευρωζώνη και την αδυναμία εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η αποδοχή του ευρώ όχι μόνο παραμένει πλειοψηφική, αλλά και ξεπερνά πλέον το 80% (με 84%) έναντι ποσοστού μόλις 13% που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ελλάδα

Δημητριάδος: "Η μετάθεση της τελετής της Αναστάσεως θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα"

Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος

Την άποψη ότι η μετάθεση της τελετής της Αναστάσεως σε νωρίτερη ώρα, θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, εξέφρασε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σχετικά με την λειτουργία των Ναών την Μεγάλη Εβδομάδα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΤ1 "Από τις 6", ο κ. Ιγνάτιος τόνισε χαρακτηριστικά:

"Φοβούμαι ότι η μετάθεση της τελετής της Αναστάσεως θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Επειδή έχουμε την εμπειρία των τελευταίων ημερών, με τις μαζικές συγκεντρώσεις στις πλατείες, φοβούμαι ότι, εάν φέρουμε νωρίτερα την τελετή της Ανάστασης θα προκληθεί μεγάλη συσσώρευση ανθρώπων στις πλατείες μετά το πέρας της τελετής. Νομίζω ότι, εάν κρατήσουμε την παράδοση, η έξοδος των ανθρώπων θα είναι πολύ περιορισμένη χρονικά".

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε στο σοβαρό διάλογο που διεξάγεται αυτή την στιγμή, «που φανερώνει το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Εκκλησία και στην Πολιτεία ώστε, χωρίς να παραβιαστεί η προσπάθεια όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να ζήσει ο λαός μας την ευλογία και την χάρη των ιερών Ακολουθιών κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως φαίνεται, θα δοθεί η ευκαιρία, συντεταγμένα, στους ανθρώπους να συμμετάσχουν, θα τελέσουμε πολλαπλές Ακολουθίες, θα αξιοποιήσουμε τους αίθριους χώρους και θα κάνουμε μια λιτή περιφορά του Επιταφίου πέριξ των Ναών.

Τέλος τάχθηκε υπέρ της αύξησης του αριθμού των πιστών κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, επισημαίνοντας ότι «στους μεγάλους Ναούς υπάρχει μεγάλη άνεση. Μη ξεχνούμε, επίσης, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εκκλησιαζομένων έχει εμβολιαστεί, γι’ αυτό οι όποιοι κίνδυνοι είναι κατά πολύ περιορισμένοι. Πρέπει να δώσουμε διέξοδο στις ψυχές των ανθρώπων. Όλοι το έχουμε ανάγκη, καθώς ασφυκτιούμε και χρειαζόμαστε την ψυχική ηρεμία και την γαλήνη, που προσφέρει η Μεγάλη Εβδομάδα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός - λύματα: Μεγάλη αύξηση σε Άγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο

Κατατίθεται η τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων

Αδελφές κατήγγειλαν άνδρα για ασέλγεια από τα 6 τους χρόνια