Ειδήσεις

Ελλάδα

Εκλογές

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η κυβέρνηση "απαγορεύει" στους φαντάρους να ψηφίσουν

"Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρύψει τον αυταρχισμό της ούτε πέντε μέρες πριν τις εκλογές. Με άθλια και αντιδημοκρατικά μέτρα “απαγορεύει” στους φαντάρους να ψηφίσουν, στερώντας τους ένα ακόμα στοιχειώδες δικαίωμα. Καταργώντας τα δωρεάν εισιτήρια, αφήνει χιλιάδες φαντάρους να παλεύουν για τη μετακίνηση τους με το μισθό πρόσχημα 8,7 ευρώ το μήνα και με τις οικογένειες του εξουθενωμένες οικονομικά από τις άγριες πολιτικές λιτότητας και περικοπών. Είναι ένα ακόμα χτύπημα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στο στρατό που δυσκολεύονται ακόμα και το κόστος της εξόδου να καλύψουν ενώ αυτή τη χρονιά είδαν την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ να εκτινάσσει το κόστος βασικών παροχών μες το στρατόπεδο. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να αποτελούν δυναμικό δωρεάν εργασίας που ανεξέλεγκτα εκμεταλλεύεται το κράτος για να καλύψει τρύπες στο μηχανισμό και να μην αναλάβει ευθύνες για τις πολιτικές απολύσεων και διάλυσης δημόσιων δομών.

Η κατάσταση βέβαια δεν είναι για όλους ίδια. Η κυβέρνηση συνδυάζει τις πολιτικές ταξικού αποκλεισμού με την ενίσχυση του πελατειακού κράτους και τους μηχανισμούς υφαρπαγής ψήφους. Συνεχίζει να δίνει τα 500ρικα του μερίσματος στους χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς για να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης. Την ίδια στιγμή αυξάνει τους ανώτατους στρατιωτικούς με παχυλούς μισθούς για να διευρύνει την πελατεία της. Με τις επιλογές της, η ηγεσία των Ειδικών Δυνάμεων και του ΥΕΘΑ δίνει το σήμα στην κυβέρνηση ότι από τον ελληνικό στρατό θα ψηφίσει μια μειοψηφία ευνοούμενων ενώ η μεγάλη πλειοψηφία που βιώνει εντός και εκτός στρατού τις πολιτικές της εξαθλίωσης, θα βρίσκεται χωμένη σε αγγαρείες. Η καταρρέουσα κυβέρνηση ξέρει ότι δεν θα δεχθεί χείρα βοηθείας από τη μεγάλη πλειοψηφία των φαντάρων και προσπαθεί με άκρατο αυταρχισμό να περιορίσει το αναπόφευκτο «μαύρισμα» -καταδίκη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις και στηρίζει όσους φαντάρους αντιδράσουν και διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Απαιτούμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να καλύψει το κόστος μετακίνησης για τις εκλογές και να σταματήσουν οι απαράδεκτοι διαχωρισμοί μες τα στρατόπεδα".

 

Ελλάδα

Με διπλή μάσκα και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων οι εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Επιτάφιος Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου

Τις λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο, καθώς και τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στα μέτρα προστασίας, μάλιστα, η σύσταση είναι για χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός των Ναών.

Πιο αναλυτικά:

-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

Πάσχα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και τραπέζι έως 12 άτομα