Ειδήσεις

Ελλάδα

Εκλογές

Ευρωεκλογές

Γ. Χατζημαρκάκης: Η επίσκεψη Μέρκελ υπηρετεί το προεκλογικό θέατρο παραλόγου

Ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή την επίσκεψη της κας Μέρκελ στην Ελλάδα έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα υπηρετεί το προεκλογικό θέατρο παραλόγου. Έρχεται να ανακοινώσει την “επιτυχία” της πολιτικής λιτότητας, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Είναι αλήθεια πως η έξοδος αυτή είναι επιβεβλημένη και αποτελεί μια θετική ενέργεια που πρέπει να αναγνωρίσουμε. Ωστόσο, είναι μια σωστή πράξη με λάθος συνταγή.

Γιατί, θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ πριν με δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας από το μηχανισμό διάσωσης. Στην πραγματικότητα οι αγορές επενδύουν με “εγγυητή” τον κ. Ντράγκι. Ας μη μας διαφεύγει πως, η έξοδος, κοστίζει ένα υψηλό επιτόκιο.

Δυστυχώς, η χώρα δεν εισέρχεται σε μια κανονική διαδικασία χρηματοδότησης των αναγκών της αλλά σε μια επικίνδυνη πορεία, η οποία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Εκτός από την επιλογή του αγγλικού δικαίου, είναι απολύτως προβληματική η παραίτηση της Ελλάδος από την δικαιοδοτική ασυλία (immunity from jurisdiction). Η Ελλάδα οφείλει να επανακτήσει την αξιοπιστία της διεθνώς. Και η αξιοπιστία αυτή δεν επανακτάται μέσα από το γνωστό ολιγοπωλιακό σύστημα της παγκόσμιας αγοράς δημοσίου χρέους (sovereign market). Η αξιοπιστία ανακτάται όταν κερδηθεί η εμπιστοσύνη του μέσου επενδυτή στην σοβαρότητα και φερεγγυότητα του Ελληνικού Κράτους.

Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν οι ομολογιούχοι ως θύματα αναξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου κι όσο η Ελλάδα αρνείται να αποκαταστήσει τις πληγές που προκάλεσε η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, η όποια έξοδος στις αγορές αντί να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης της χώρας, θα εντείνει την ομηρεία της.

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 297 νέα κρούσματα, 358 διασωληνωμένοι και 17 θάνατοι

ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή, 297 νέα κρούσματα κορωνοϊού αναφορικά με το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες στη χώρα. Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των τεστ είναι περιορισμένος σε σύγκριση με μια καθημερινή, εντούτοις οι διαγνώσεις υπολογίζονται σε περισσότερες απο 20.000 το τελευταίο 24ωρο.

Είναι ενδεικτικό πως με παρόμοιο αριθμό τεστ κορωνοϊού πριν ένα μήνα, στις 16 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανερχόταν σε 1.263 σε ένα εικοσιτετράωρο.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει αργή, αλλά σταθερή μείωση, με 358 ασθενείς σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ και οι νέοι θάνατοι ανέρχονται σε 17, αριθμός μειωμένος από τον μέσο ημερήσιο όρο της τελευταίας εβδομάδας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 297, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 414.933 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 35 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.370 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.422 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 88.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.562 ασθενείς.