Ειδήσεις

Διεθνή

Wall Street Journal: Η μείωση της τιμής του πετρελαίου "ταρακουνάει" τις αγορές

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της Wall Street Journal (WSJ).

Η πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει συμπαρασύρει μετοχές πετρελαϊκών εταιριών και κρατικά ομόλογα ενώ παράλληλα ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στο ρούβλι.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέχουν παρά τις απώλειες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία, υπογραμμίζει η WSJ.

Ωστόσο, οι μετοχές εταιρειών του κλάδου ενέργειας (πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου) υποχωρούν κατά 1% την ώρα που τα συμβόλαια Μαρτίου για το πετρέλαιο μπρεντ μειώθηκαν κατά 3,9% στα 46,79 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας.

«Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου παραμένει η μεγαλύτερη είδηση στις διεθνείς αγορές και ακόμη δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτό θα σταματήσει» τονίζει ο Ίαν Ουίλιαμς, οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Peel Hunt, μιλώντας στην εφημερίδα.

Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας μειώνονται, αναφέρει η WSJ.

«Κανένας από τους παράγοντες που συμπιέζουν διαρκώς την απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δεν δείχνει να αλλάζει σύντομα» σχολιάζει ο Ατζέι Ραγιαντχιάκσα, στρατηγικός αναλυτής της Barclays, σύμφωνα με την WSJ.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, τα νομίσματα που συνδέονται με το πετρέλαιο «υποφέρουν» επίσης. Το ρούβλι υποχώρησε 3% με την ισοτιμία να ξεπερνά τα 65 ρούβλια ανά δολάριο.

Η νορβηγική κορόνα υποχώρησε ελαφρώς έναντι του ευρώ αλλά και του δολαρίου ενώ το ευρώ κάλυψε μέρος από το χαμένο έδαφος έναντι του δολαρίου, του οποίου η κούρσα ανόδου σταμάτησε, σχολιάζει η WSJ.

Πηγή: ΑΜΠΕ