Ειδήσεις

Διεθνή

UNICEF: Aπετράπησαν 1,1 εκατ. μολύνσεις από AIDS στα παιδιά την τελευταία 10ετία

Νέα Υόρκη, 28 Νοεμβρίου 2014: Περίπου 1,1 εκατομμύρια μολύνσεις από AIDS, μεταξύ των παιδιών κάτω των 15 ετών αποφεύχθηκαν, ενώ τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% στο διάστημα μεταξύ 2005 και 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύoνται από την UNICEF σήμερα, λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1 Δεκεμβρίου).

Αυτή η εξαιρετική πρόοδος είναι το αποτέλεσμα της επέκτασης της πρόσβασης εκατομμυρίων εγκύων οροθετικών γυναικών σε υπηρεσίες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί. Αυτές περιλαμβάνουν τη μακρόχρονη θεραπεία από το AIDS που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για μετάδοση του ιού στα μωρά και κρατά τις μητέρες τους ζωντανές και υγιείς.

«Αφού μπορούμε ν’ αποτρέψουμε 1,1 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από AIDS στα παιδιά, μπορούμε να προστατεύσουμε κάθε παιδί από τον ιό - αλλά μόνο αν προσεγγίσουμε κάθε παιδί», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να καλύψουμε το κενό και να επενδύσουμε περισσότερο στην προσέγγιση κάθε μητέρας, κάθε νεογέννητου, κάθε παιδιού και κάθε εφήβου, με προγράμματα πρόληψης και θεραπείας από το AIDS, που μπορούν να σώσουν και να βελτιώσουν τις ζωές τους».

 Οι μεγαλύτερες μειώσεις έλαβαν χώρα μεταξύ του 2009 και του 2013 σε οκτώ χώρες της Αφρικής: Μαλάουι (67%), Αιθιοπία (57%), Ζιμπάμπουε (57%), Μποτσουάνα (57%), Ναμίμπια (57%), Μοζαμβίκη (57%), Νότια Αφρική (52%) και Γκάνα (50%).

Αλλά ο παγκόσμιος στόχος της μείωσης των νέων μολύνσεων από AIDS στα παιδιά, κατά 90% μεταξύ 2009 και 2015 είναι ακόμα μακριά. Μόνο το 67% των εγκύων οροθετικών γυναικών σε όλες τις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες έλαβαν τα πιο αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα το 2013.

Η ανισότητα στην πρόσβαση στη θεραπεία παρακωλύει την πρόοδο. Μεταξύ των ατόμων που ζουν με τον ιό σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι ενήλικες είναι πολύ πιο πιθανό από ό, τι τα παιδιά να λάβουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Το 2013, το 37% τοις εκατό των ενηλίκων, ηλικίας από 15 ετών και άνω έλαβαν θεραπεία, σε σύγκριση με μόνο το 23% των παιδιών (ηλικίας 0-14 ετών) - ή λιγότερο από 1 στα 4.

Υπάρχει επίσης σημαντική ανησυχία για τις τάσεις θνησιμότητας από AIDS στους εφήβους. Ενώ σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες υπάρχει μια πτώση περίπου 40% σε κρούσματα AIDS που σχετίζονται με θανάτους, μεταξύ 2005 και 2013, οι έφηβοι (ηλικίας 10-19 ετών) είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία οι σχετιζόμενοι με το AIDS θάνατοι δεν μειώνονται.

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799

Επιστήμη

Βρέθηκε η αιτία που τα παιδιά απεχθάνονται το κουνουπίδι και το μπρόκολο

μπροκολο κουνουπιδι

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται για να βάλουν στη διατροφή των παιδιών τα λαχανικά και ακόμη περισσότεροι να ενσωματώσουν στα λαχανικά που θα τρώνε τα παιδιά τους το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Πολλοί πιστεύουν ότι η μυρωδιά των δύο λαχανικών ειδικά όταν μαγειρεύονται σε κατσαρόλα είναι απωθητική για τα παιδιά. Ερευνητές του Επιστημονικού και Βιομηχανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία (CSIRO) ίσως εντόπισαν την πραγματική αιτία της άρνησης πολλών παιδιών να καταναλώσουν κουνουπίδια και μπρόκολα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry» οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μυστικό βρίσκεται στο μικροβίωμα του στόματος των παιδιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές ορισμένα ένζυμα που παράγουν τα συγκεκριμένα λαχανικά αλληλεπιδρούν με βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα των παιδιών δημιουργώντας άσχημες οσμές και γενικά δημιουργώντας τους μια δυσάρεστη αίσθηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους ενηλίκους η αλληλεπίδραση αυτή δεν προκαλεί το ίδιο δυσάρεστη αίσθηση για αυτό και τρώνε κουνουπίδι και μπρόκολο πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των επίμαχων ενζύμων διαφέρουν ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες.

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στις πιο γλυκές γεύσεις και δεν αποδέχονται εύκολα τις πιο πικρές σε σχέση με τους ενηλίκους. Ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται με φυσικό τρόπο  στο σάλιο του ανθρώπου αυξάνουν την παραγωγή θειικών πτητικών ενώσεων που επηρεάζουν τη γεύση και ειδικότερα ενώσεων που επηρεάζουν την κατανάλωση των λαχανικών της οικογένειας στην οποία ανήκουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι» αναφέρει ο Ντάμιαν Φράνκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι φοβάται ο κορωνοϊός; Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνει την απάντηση

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση

Έρευνα - γαλακτοκομικά: Δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

 

ESPA BANNER