Ειδήσεις

Διεθνή

O «γερμανός» Κλάους Γιοχάνις νικητής των προεδρικών της Ρουμανίας

Ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος προέρχεται από τη γερμανική μειοψηφία της Ρουμανίας, είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών, αφήνοντας πίσω τον νυν πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα. Με το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων καταμετρημένο (96%) το πρωί της Δευτέρας, ο Γιοχάνις συγκεντρώνει το 54% έναντι 44% του αντιπάλου του.

 Στον ρουμανικό λαό αφιέρωσε τη νίκη του στον χθεσινό β' γύρο των προεδρικών εκλογών ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κλάους Γιοχάνις.

   "Αυτή η νίκη δεν είναι δική μου, είναι δική σας, των Ρουμάνων! Μαζί, έχουμε δείξει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυτών μηνών, ότι δεν υπάρχει τίποτα το ακατόρθωτο, ότι όλα μπορούν να επιτευχθούν με πίστη και αποφασιστικότητα. Μέσα από εσάς, η Ρουμανία βρήκε τη δύναμη να γίνει καλά. Σας χρειάζομαι, καθώς η δική μας Ρουμανία ξεκινά τώρα!" έγραψε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Κλάους Γιοχάνις στην προσωπική του σελίδα στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο Κλάους Γιοχάνις συγκέντρωσε ποσοστό 54,66% στον χθεσινό β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Βίκτορ Πόντα 45,33%.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός συνεχάρη τον αντίπαλό του, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Στη νίκη του Γιοχάνις φαίνεται ότι συνέβαλε και η κινητοποίηση των ψηφοφόρων του εξωτερικού, μετά τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο.

Η εκλογική συμμετοχή έφτασε στο 64%, σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στον πρώτο γύρο. Στον α' γύρο των εκλογών ο Πόντα είχε εξασφαλίσει προβάδισμα σχεδόν 10%, έναντι του αντιπάλου του, ενώ τα exit poll έδειχναν ότι η μάχη για την προεδρία θα είναι σκληρή.

Σημαντική για το εύρος της νίκης του Γιοχάνις θεωρείται η μεγάλη κινητοποίηση ρουμάνων της Διασποράς, οι οποίοι παραδοσιακά δεν κλίνουν προς τη σοσιαλδημοκρατία. 

Στον πρώτο γύρο, οι ρουμανικές διπλωματικές αποστολές δεν είχαν καταφέρει να διαχεριστούν τον όγκο των ψηφοφόρων και υπήρξε διαδεδομένη δυσαρέσκεια για τα προβλήματα που εμπόδισαν Ρουμάνους του εξωτερικού να ψηφίσουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ,In.gr