Ειδήσεις

Διεθνή

Ψηφίζουν στις 15 Ιουλίου για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Oι ευρωβουλευτές θα αποφανθούν την 15η Ιουλίου για το διορισμό του χριστιανοδημοκράτη Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή η ψηφοφορία, που αρχικά είχε προγραμματισθεί για την 16η Ιουλίου, διεξάγεται νωρίτερα προκειμένου να μη συμπέσει με το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται εκείνη την ημέρα, υπό τη μορφή ενός ανεπίσημου δείπνου, και όπου θα συζητηθεί η κατανομή των διαφόρων θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γιούνκερ έλαβε σχεδόν ομόφωνα το χρίσμα από τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαδεχθεί τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όμως η επιλογή αυτή χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ο Γιούνκερ πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 376 ψήφους από τις 751, στην διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας στη σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Πολιτική

Κεφαλογιάννης: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο EURO

Μανόλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει την κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο EURO 2021 από την πλευρά της γειτονικής χώρας καθώς στις φανέλες ποδοσφαίρου της εθνικής της ομάδας αναγράφεται η ομοσπονδία ποδοσφαίρου ως «Μακεδονία».

Μία ερώτηση που συνυπέγραψε και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η λατινική έκφραση «pacta sunt servanda» συνιστά πλέον μία διεθνή ορολογία, ένα αξίωμα που διέπει τις διεθνείς συμφωνίες και σημαίνει ότι οι συμφωνίες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται εκ μέρους των συμβαλλομένων επιβάλλεται να τηρούνται.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διακρατική συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 και υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της τελευταίας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί πολλές αντιδράσεις και αντιρρήσεις στη χώρα μου καθώς με αυτήν διαφωνεί πλήρως και ορθώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την έχει καταγγείλει η τότε αξιωματική αντιπολίτευση η οποία μάλιστα την καταψήφισε στο σύνολό της όταν αυτή κατατέθηκε προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2019.

Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της υπό ένταξη χώρας στο EURO 2021 στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αφορμή για την επιστολή υπήρξε το γεγονός ότι στις φανέλες ποδοσφαίρου της χώρας αναγραφόταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως «Μακεδονία» FFM («Football Federation of Macedonia») κατά παράβαση των κανονισμών των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών (ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ, ΔΟΕ).

Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο 12 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε: «Το FFM είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό μητρώο ως ένωση που δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα. Η συμφωνία Πρεσπών καλύπτει ιδρύματα που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Και εφόσον η FFM δε λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.»

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του συμβαλλόμενου μέρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να τηρηθούν τα όποια συμπεφωνημένα;
»

 

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Πανελλήνιες 2021: Το μήνυμα Βαρουφάκη στους υποψήφιους - Ό,τι και να γίνει τίποτα δεν τελειώνει