Ειδήσεις

Διεθνή

Φόβοι για περισσότερους από 2.000 νεκρούς από την κατολίσθηση στο Αφγανιστάν

Με τις ελπίδες να λιγοστεύουν τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν από νωρίς το πρωί τις εντατικές έρευνες στο βόρειο-ανατολικό Αφγανιστάν για τον εντοπισμό τουλάχιστον 2.000 ανθρώπων που αγνοούνται ή έχουν θαφτεί κάτω από τους τόνους λάσπης και πέτρας μετά τις χθεσινές κατολισθήσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 2.100 χωρικών και τον εκτοπισμό περισσότερων από 4.000, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA).

"Η επιχείρηση της έρευνας συνεχίζεται", δήλωσε το πρωί ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών Αχμαντ Ναουίντ Φοροτάν τονίζοντας ότι πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις μετέχουν στην αποστολή για την ανακούφιση των πληγέντων.

Μονάδες του αφγανικού στρατού και συνεργεία διάσωσης με φτυάρια στα χέρια σκάβουν ανάμεσα στα ερείπια των 350 - 400 κατεστραμμένων σπιτιών με την ελπίδα να βρουν παγιδευμένους, ένα δύσκολο έργο λόγω των τόνων της λάσπης που καταπλάκωσαν τα πρόχειρα φτιαγμένα σπίτια.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν στις έρευνες μόλις το ζητήσει η αφγανική κυβέρνηση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνδράμει στα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή. Οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν επίσης τη βούλησή τους να προσφέρουν βοήθεια στην πληγείσα περιοχή.

Αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για υποχώρηση της ασταθούς πλαγιάς του βουνού που στέκεται απειλητική, πάνω από το σημείο της καταστροφής όπου επιχειρούν εκατοντάδες μέλη των σωστικών συνεργείων και σε κοντινή απόσταση υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι. Οι αρχές εκφράζουν επίσης φόβο για νέες κατολισθήσεις που μπορεί να πλήξουν 700 οικογένειες, ενώ η κατασκευή καναλιών αποστράγγισης των νερών λόγω του κινδύνου νέων κατολισθήσεων αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Η καταστροφή σημειώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή Αργκο της επαρχίας Μπανταχσάν, μια φτωχή ορεινή περιοχή στα σύνορα με το Τατζικιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν. Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, ένας χείμαρρος από λάσπη και πέτρες κατέκλυσε την κοιλάδα καταπλακώνοντας κυρίως το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ όπου ζούσαν εκατοντάδες οικογένειες.

Ο κυβερνήτης της Μπανταχσάν Σαχ Ουαλιουάχ Αμπιντ εκφράζει φόβους για βαρύτερο απολογισμό θυμάτων υπολογίζοντας σε "2.500 τις ανθρώπινες απώλειες".

Οι κατολισθήσεις οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια και οι κάτοικοι Αμπ ελ Μπάρικ κατέφυγαν σε γειτονικό χωριό, όπου έλαβαν σκηνές και κλινοσκεπάσματα. "Οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή, καταλύματα, ιατρική βοήθεια. Έχασαν τα πάντα", δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων.

Ομάδα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος μετέβη σήμερα στο σημείο της καταστροφής για την αποτίμηση της κατάστασης, έχοντας μαζί τρόφιμα για να τα διανείμει στον πληθυσμό", δήλωσε ο Ουαχιντουλάχ Αμάνι, εκπρόσωπος του ΠΕΠ στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Μοχαμάντ Μπάϊντάρ "το χωριό επλήγη από δύο κατολισθήσεις μέσα σε μια ώρα". Η πρώτη έπληξε κυρίως "χωρικούς ήταν σε δύο τζαμιά του χωριού για την προσευχή της Παρασκευής". Η δεύτερη κατολίσθηση "έπληξε εκείνους που πήγαιναν για διασώσουν τους εγκλωβισμένους".

Η καταστροφή αυτή σημειώνεται μια εβδομάδα μετά τις πλημμύρες στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι στο βόρειο Αφγνανιστάν που μαστίζεται από τρεις δεκαετίες πολέμου και συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

πηγή: ΑΜΠΕ