Ειδήσεις

Διεθνή

Φονικός καρχαρίας ξεβράστηκε στις ακτές της Ουαλίας

Ένας τρίμετρος ρυγχοκαρχαρίας που συνήθως ευδοκιμεί στα πιο ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ξεβράστηκε νεκρός σε παραλία στην Ουαλία.

Η αιτία και ο χρόνος θανάτου παραμένει άγνωστος.

Πρώτος τον εντόπισε ο φωτογράφος  Gwion Liggett ο οποίπος χαρακτήρισε τον νεκρό καρχαρία «ως ένα όμορφο πλάσμα ζωντανό ή νεκρό» κάνοντας λόγο για τη σπάνια ευκαιρία να βρεθεί τόσο κοντά σε αυτό.

Κόσμος

Καρχαρίες και σαλάχια μειώθηκαν κατά 71% τα τελευταία 50 χρόνια

λευκός καρχαρίας

Προς εξαφάνιση οδεύουν οι καρχαρίες και τα σαλάχια καθώς ο αριθμός τους στους ωκεανούς του πλανήτη έχει μειωθεί κατά 71% από το 1970 μέχρι σήμερα!

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των ωκεάνιων ειδών, ιδίως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, απειλούνται -πλέον- με εξαφάνιση, έναντι μόνο του ενός τρίτου το 1980, κυρίως εξαιτίας της αλιείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νέιθαν Πακουρό του καναδικού Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», προχώρησαν σε εκτιμήσεις για τους πληθυσμούς 18 ειδών καρχαριών και σαλαχιών, καθώς και για τον κίνδυνο εξαφάνισης 31 ειδών.

Εκτιμούν ότι 24 από τα 31 είδη απειλούνται, ενώ τρία είδη καρχαριών (μεταξύ των οποίων ο μεγάλος σφυροκέφαλος) έχουν μειωθεί πια τόσο πολύ, που βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση για εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι εστίασαν στους καρχαρίες και τα σαλάχια που ζουν περισσότερο στις ανοιχτές θάλασσες παρά στα παράκτια ύδατα, αποδίδουν τη σταδιακή μείωση των πληθυσμών στις ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις που δέχονται από την αλιεία και οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 18 φορές από το 1970 έως σήμερα.

Γι’ αυτό, τονίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης πριν καταρρεύσουν πλήρως οι αριθμοί των καρχαριών και σαλαχιών. Ιδίως εισηγούνται στις κυβερνήσεις να θέσουν όρια στην αλίευσή τους, ώστε να δώσουν χρόνο για να αυξηθούν οι αριθμοί τους μέσω αναπαραγωγής.

Ειδήσεις σήμερα

Σήφης Βαλυράκης: Το στοιχείο - κλειδί για τη διαλεύκανση του θανάτου του

Κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ -Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες νοσοκομείων

Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο με άνοιγμα σχολείων και μετάλλαξη του ιού