Ειδήσεις

Διεθνή

Υπό Ρωσική πολιορκία η Κριμαία - Ένταση μεταξύ Ομπάμα Πούτιν

Περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις είναι μονάδες με Ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τελεσίγραφα, προκειμένου να παραδώσουν τα όπλα μέσα στις επόμενες ώρες. Ρώσοι στρατιώτες έχουν καταλάβει το αρχηγείο του ναυτικού της χώρας στη Σεβαστούπολη. Φωτογραφίες που μετέδωσε το BBC δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να σκάβουν χαρακώματα στον ισθμό που συνδέει την Κριμαία με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τη συνολική συμπεριφορά των Ουκρανών στρατιωτικών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA, Θαν. Αυγερινός στη Μόσχα. Κατά το Κίεβο κρατούν τις θέσεις τους και οχυρώνονται, κατά τις Αρχές της Κριμαίας παραιτούνται μαζικά και είτε περνούν με τη φιλορωσική πλευρά, είτε φεύγουν. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας Ντενίς Μπερεζόφσκι ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας και κάλεσε τους ναυτικούς της χώρας να μην υπακούουν στις οδηγίες της παράνομης ηγεσίας του Κιέβου. Χθες έγινε γνωστό ότι η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου ύψωσε τη σημαία του ρωσικού Ναυτικού, και σήμερα κάποια ουκρανικά μέσα το διαψεύδουν.

 

Οι κινήσεις του Κρεμλίνου στη σκακιέρα έχουν φέρει σε αμηχανία το Κίεβο. Η νέα ουκρανική ηγεσία υποστηρίζει ότι 15.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Κριμαία και κήρυξε επιστράτευση.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα Ομπαμα και Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά επί μιάμιση ώρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίζει ότι η Μόσχα παραβιάζει κατάφωρα την κυριαρχία της Ουκρανίας, και να προειδοποιεί για πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ενώ κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα, προτείνοντας την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών. Ο Πούτιν απάντησε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατέψει τα συμφέροντά της και το ρωσόφωνο πληθυσμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

"Ο Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ομπάμα στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο" αναφέρει μεταξύ άλλων το Κρεμλίνο. "Ο Πούτιν έκανε μια εσκεμμένη επιλογή να εισβάλει σε μια άλλη χώρα", είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι κάνοντας λόγο για "απίστευτη πράξη επιθετικότητας".

Ο Κέρι προειδοποίησε τη Ρωσία ότι μπορεί να αποπεμφθεί απ' την ομάδα των 8 πλουσιότερων χωρών. "Η Ρωσία έχει μια σειρά από πολλές επιλογές αλλά επέλεξε αυτήν την απίστευτη πράξη επιθετικότητας και επενέβη με δυνάμεις επικαλούμενη το πρόσχημα ότι απειλείται ο πληθυσμός" ανέφερε.

"Είναι ζωτικής σημασίας η αποκατάσταση της ηρεμίας και η άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης. Οι ψύχραιμες φωνές πρέπει να επικρατήσουν και ο διάλογος να γίνει το μόνο εργαλείο για τον τερματισμό της κρίσης" ανέφερε ο Μπαν κι Μουν.

Την ίδια ώρα οι ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, όπου είναι έντονο το φιλορωσικό στοιχείο, βρίσκονται σε αναβρασμό. 97 άτομα τραυματίστηκαν σε ταραχές στο Χάρκοβο, όταν ρωσόφωνοι οπλισμένοι με ξύλα επιχείρησαν έφοδο στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης, εκδίωξαν οπαδούς της νέας ηγεσίας της χώρας ύψωσαν ρωσική. Ενώ πολιτοφυλακές ρωσόφωνων περιπολούν στους δρόμους του Ντονιέτσκ και λένε ότι κατάσχεσαν οπλισμό που προερχόταν από το Κίεβο.

Ρώσοι στρατιώτες και ομάδες αυτοάμυνας Ρωσόφωνων έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους αεροδρόμια - κλειδιά, κρατικά κτίρια και στρατιωτικές βάσεις στη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο.

Στο Κίεβο ο στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο και εκλεκτός της Ουάσιγκτον πρωθυπουργός Γιατσενιούκ μιλώντας στα αγγλικά έκανε λόγο για κήρυξη πολέμου κατά της Ουκρανίας λέγοντας: "Εμαστε στο χείλος της καταστροφής. Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είχε κανέναν λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία" "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Ουκρανίας διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με έναρξη πολέμου".

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Τουρτσίνοφ ζήτησε πραγματική στήριξη απ' τη Δύση, πέρα από λόγια. "Όλος ο κόσμος πρέπει να λάβει μέτρα για την ομαλοποίηση της κατάστασης και τον τερματισμό της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας" δήλωσε.

Όμως οι επιλογές της Ουάσιγκτον κι άλλων δυτικών κυβερνήσεων έναντι των στρατιωτικών κινήσεων της Μόσχας είναι περιορισμένες, παρά την ρητορική στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. "Αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία τώρα είναι παραβίαση των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές κινήσεις και τις απειλές" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας και επανέλαβε την πρότασή του για διεθνή διάσκεψη ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, σημειώνοντας ότι οι ουκρανορωσικές σχέσεις είναι καθοριστικές για την παγκόσμια σταθερότητα.

Σε συγκέντρωση χιλιάδων φιλοδυτικών στο Κίεβο το παρών έδωσε κι ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, που έχασε τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, λέγοντας ότι "τα όνειρα του Πούτιν θα γκρεμιστούν στο Κίεβο".

Ανέβηκαν οι τόνοι στην επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν

Έντονα επιθετικός ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον, Μιχ. Ιγνατίου. Ο Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε αποκλιμάκωση ενώ στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε από τον κ. Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και του ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν πρωτοβουλία με στόχο τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Επίσης του επέστησε την προσοχή για το γεγονός, όπως του τόνισε, ότι η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι πρέπει να συνομιλήσει ειρηνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και αναφέροντας ότι μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος.

Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Ρωσίας ως πρώτο μέτρο ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8, που θα γίνει στις 4 και 5 Ιουνίου, στο Σότσι της Ρωσίας.

Όμως επιθετικός φέρεται να ήταν και ο Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε την Αμερική και την Ευρώπη ότι συντάχθηκαν με ακραίους εθνικιστές και υποστηρικτές του φασισμού και επίσης ότι ενώ μιλούν για την Ουκρανία, δεν ανέφεραν ούτε μία λέξη για τους Ρώσους και τις μειονότητες που απειλούνται από τους νέους ηγέτες της χώρας.

Κόσμος

Ρωσία: Εξι νεκροί από συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους An-26

Αεροπλάνο  ρωσια

Και οι έξι άνθρωποι που επέβαιναν σε ένα γερασμένο μεταγωγικό αεροσκάφος An-26 που συνετρίβη στη ρωσική Aπω Ανατολή χθες, Τετάρτη, πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πηγές των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων.

Το αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανήκε σε μια εταιρία που πραγματοποιούσε τεχνικούς ελέγχους σε ρωσικά αεροδρόμια και ήταν ηλικίας 42 ετών, χάθηκε χθες από τις οθόνες των ραντάρ. Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε σήμερα πως εντόπισε τα συντρίμμια σε μια δυσπρόσιτη περιοχή και πως στέλνει επιτόπου συνεργείο διάσωσης.

Όπως ανέφερε, η τύχη του πληρώματος παραμένει άγνωστη, ωστόσο το TASS και το Interfax, επικαλούμενα πηγή των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων, μετέδωσαν πως οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως δεν υπάρχουν επιζώντες.

Τα επίπεδα ασφαλείας της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια όμως τα δυστυχήματα, ιδιαίτερα εκείνα με παλιά αεροσκάφη σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν είναι ασυνήθιστα. Τον Ιούλιο, και οι 28 επιβαίνοντες σε ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος An-26 σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο συνετρίβη στην Καμτσάτκα, επίσης στη ρωσική άπω ανατολή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Άνοια: Από το Λος Άντζελες βρέθηκε σε νησί της Κροατίας!

Πακιστάν: Επίθεση με βόμβα σε σχολείο θηλέων

Βρετανία: Την δολοφόνησε 5 λεπτά από το σπίτι της και κάλυψε το πτώμα της με φύλλα

ESPA BANNER