Ειδήσεις

Διεθνή

Υεμένη: Τουλάχιστον 120 νεκροί σε συγκρούσεις

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στη βόρεια Υεμένη σε συγκρούσεις μεταξύ σιιτών μουσουλμάνων ανταρτών Χούθι και κυβερνητικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα Υεμενίτης αξιωματικός.

Αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών Χούθι στην επαρχία Ομράν και οι στρατιωτικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους αντάρτες σκοτώνοντας περίπου 100 από αυτούς, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αχμεντ αλ-Μπεκρί, αναπληρωτής κυβερνήτης. Ο ίδιος είπε ότι 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις.

Ο Μπεκρί δήλωσε ότι οι συγκρούσεις τερματίστηκαν χθες το απόγευμα ύστερα από συμφωνία για εκεχειρία στην οποία κατέληξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές και ότι σήμερα δεν έχουν μέχρι στιγμής σημειωθεί νέες.

"Τα πράγματα είναι ήρεμα (σήμερα) μετά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες υπό τον υπουργό Εσωτερικών", δήλωσε ο ίδιος στο Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι η χθεσινή από αέρος επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι Χούθι συμφώνησαν σε εκεχειρία.

Η κατάσταση στην Υεμένη είναι έκρυθμη από το 2011 όταν ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Εκτός από τις συγκρούσεις στην Ομράν, όπου σιιτικές πολιτοφυλακές των φυλών επιδιώκουν να αναλάβουν τον έλεγχο των βόρειων περιοχών, η Υεμένη αντιμετωπίζει και την απειλή της αλ Κάιντα καθώς και τον κίνδυνο από τη δράση αυτονομιστών στα νότια.

Συγκρούσεις έχουν επανειλημμένως σημειωθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των Χούθι.

Οι Χούθι κατηγορούν ως υπεύθυνους για τις συγκρούσεις μέλη του σουνιτικού μουσουλμανικού κόμματος Islah στους κόλπους των κυβερνητικών δυνάμεων και των τοπικών αρχών της Ομράν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι Χούθι, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως συγκρουστεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 2004, επιχειρούν να ενισχυθούν στα βόρεια ενόψει των εκλογών την επόμενη χρονιά.

ESPA BANNER