Ειδήσεις

Διεθνή

Το μεγάλο τέμενος Ιστικλάλ στην Τζακάρτα επισκέφθηκε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Ασίας, επισκέφθηκε σήμερα το μεγαλύτερο τέμενος της Ινδονησίας και της νοτιοανατολικής Ασίας γενικότερα και μάλιστα χτύπησε και το γιγαντιαίο τύμπανο ο ήχος του οποίου καλεί τους πιστούς για την προσευχή.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο σύγχρονο Τέμενος Ιστικλάλ στην κεντρική Τζακάρτα, η χωρητικότητα του οποίου φτάνει τους 130.000 πιστούς, είχε ως στόχο να δείξει το σεβασμό του προς το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους.

Αφού έβγαλε τα παπούτσια του στην είσοδο, ο Κέρι περιηγήθηκε στο πελώριο κτίριο, συνοδευόμενος από τον μεγάλο ιμάμη Κιάι αλ Χατζ Άλι Μουστάφα Γιακούμπ. "Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που μου το επέτρεψε ο μεγάλος ιμάμης", είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Κέρι συνομίλησε με γυναίκες σπουδάστριες του ισλαμικού νόμου και θαύμασε τη γαλάζια οροφή του θόλου του τεμένους η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1961 και χρειάστηκε 17 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το ίδιος τέμενος είχε επισκεφθεί και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Τζακάρτα, όταν επισκέφθηκε την Ινδονησία το 2010.

Αργότερα σήμερα ο Κέρι αναμένεται να κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι ο πλανήτης κατευθύνεται "προς ένα σημείο χωρίς επιστροφή".

 

ESPA BANNER