Ειδήσεις

Διεθνή

Το Κυπριακό, η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και το Ισλαμικό Κράτος στις συναντήσεις Μπάιντεν στην Τουρκία

Το Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων που θα έχει στην Τουρκία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ενημέρωσε διαπιστευμένους δημοσιογράφους -υπό καθεστώς ανωνυμίας-, για την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν σε Τουρκία, Ουκρανία και Μαρόκο, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε τις δυο πλευρές στο νησί «να επιστρέψουν στις συνομιλίες» και «να αποφεύγουν τις εντάσεις».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «η βασική μας θέση αφορά τη σημασία (που δίνουμε) στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να βεβαιωθούμε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, θα αποφύγουν βήματα, τα οποία είναι προκλητικά».

Βασικό θέμα συζήτησης στις συναντήσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ θα είναι το μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο αξιωματούχος απέρριψε το τουρκικό αίτημα για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα για την αμερικανική πλευρά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ερντογάν, που «τραυματίστηκαν» μετά τα όσα είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ πως η Τουρκία και άλλες χώρες «στήριξαν οικονομικά και στρατιωτικά» τους τζιχαντιστές, ο αξιωματούχος είπε ότι «οι σχέσεις του αντιπροέδρου με τον κ. Ερντογάν δεν χρειάζεται να βγουν από τον πάγο, γιατί δεν είναι στον πάγο».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η Τουρκία «παραμένει σύμμαχος» εναντίον των τζιχαντιστών, προσθέτοντας ότι «οι δύο άνδρες θα συζητήσουν ακριβώς αυτό το ρόλο, που καλείται να παίξει η Τουρκία». Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται επίσης να θέσει και το θέμα των ξένων μαχητών που χρησιμοποιούν το έδαφος της Τουρκίας για να εισέρχονται στη Συρία και το Ιράκ.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τις καταστάσεις σε Συρία και Ιράκ, ειπώθηκε ότι η Τουρκία είναι «ενεργό μέλος» του συνασπισμού κατά του ΙΚ και ότι με την τουρκική ηγεσία ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει «τρόπους εμβάθυνσης» της συνεργασίας και «τρόπους ενδυνάμωσης» του συνασπισμού.

Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί την Κυριακή το Φανάρι για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο κ. Μπάιντεν αναχωρεί απόψε από την Ουάσιγκτον και αύριο θα βρίσκεται στο Μαρόκο. Την επομένη, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην 5η Ετήσια Παγκόσμια Σύνοδο Επιχειρηματικότητας, στο Μαρακές.

Το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα φτάσει στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ποροσένκο και άλλους ηγέτες της χώρας.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου το ίδιο βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το Σάββατο, θα μιλήσει στη σύνοδο της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, με θέμα την οικονομία και την ενέργεια και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.