Ειδήσεις

Διεθνή

Το Κίεβο καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει την Κριμαία

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Κριμαίας" που ανακηρύχθηκε χθες, Δευτέρα, από τις αυτονομιστικές αρχές της, ούτε οποιαδήποτε συμφωνία ενδέχεται αυτή να συνάψει.

Οι αυτονομιστικές αρχές της ουκρανικής χερσονήσου ζήτησαν την ένωσή τους με τη Ρωσία, η οποία πρόκειται να επικυρωθεί με μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το "κράτος" τους.

"Δεδομένου του γεγονότος ότι η ανεξαρτησία της Κριμαίας ανακηρύχθηκε από ένα παράνομο όργανο έπειτα από ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, η διεξαγωγή του οποίου παραβίασε χονδροειδώς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (...) το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απευθύνει επιμόνως σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας το αίτημα να απόσχουν από την αναγνώριση στο διεθνές επίπεδο της 'Δημοκρατίας της Κριμαίας'", αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ισχύον διεθνές δίκαιο απαγορεύει στα κράτη να αναγνωρίζουν τα "ψευδοκράτη" ή "οποιαδήποτε κατάσταση, συμφωνία ή συνεννόηση" απορρέει από τη δημιουργία τους, "εφόσον αυτή είναι αποτέλεσμα παράνομης προσφυγής στη βία", δηλώνει το υπουργείο, υπαινισσόμενο τη συμφωνία που ετοιμάζεται με τη Ρωσία. Το υπουργείο κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε "τη βία και την απειλή της προσφυγής στη βία" για να στηρίξει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας.

"Δεδομένης της θέσης της Ρωσίας ως πυρηνικής δύναμης", η διαδικασία αυτή "αποκτά έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο χαρακτήρα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως και για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια στο σύνολό της", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, έχουν ήδη υποστηρίξει την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, παρά τις καταδίκες και τις κυρώσεις της Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ