Ειδήσεις

Διεθνή

Τουρκία: Ισόβια για τους δύο τελευταίους επιζώντες μέλη της χούντας του 1980

Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης κατά των δύο επιζώντων μελών της χούντας του πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία, οι οποίοι δικάζονται από το 2012 ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της Αγκυρας για "ανατροπή της συνταγμαιτκής τάξης".

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον απόστρατο στρατηγό Κενάν Εβρέν, 96 ετών, επικεφαλής της χούντας και πρώην πρόεδρο του τουρκικού κράτους και τον απόστατο αρχηγό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 89 ετών, ότι "διαμόρφωσαν ατμόσφαιρα κατάλληλη για στρατιωτικό πραξικόπημα μέσω σειράς παράνομων πράξεων".

Η αγόρευση του εισαγγελέα αποτελεί το τελευταίο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.

Εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους, οι δύο κατηγορούμενοι παρακολούθησαν την αγόρευση του εισαγγελέα μέσω τηλεδιάσκεψης από τα δωμάτιά τους στο νοσοκομείο. Με τον ίδιο τρόπο οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει και απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Νοέμβριο 2012 είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επέμβαση του στρατού χωρίς ενοχές και είχαν δηλώσει ότι ενήργησαν με τον τρόπο αυτόν από αγάπη για την πατρίδα. "Πράξαμε αυτό που ήταν σωστό εκείνη την εποχή. Και αν ήταν σήμερα, θα ξαναέκανα το ίδιο πράγμα", είχε δηλώσει τότε ο Κενάν Εβρέν.

Ο τουρκικός στρατός οργάνωσε τρία πραξικοπήματα από το 1960 και κατόρθωσε να προκαλέσει την πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης το 1997.

Η δίκη είναι η πρώτη που διεξάγεται στην Τουρκία κατά πραξικοπηματιών και εντάσσεται στη σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΜΠΕ