Ειδήσεις

Διεθνή

Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επιθέσεις στη Βαγδάτη και στο Κιρκούκ

Πέντε βομβιστικές επιθέσεις, οι τέσσερις εκ των οποίων σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ, ενώ η πέμπτη στην πόλη Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους – 20 και 15 αντίστοιχα –, σύμφωνα με την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Οι πέντε επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες και Πεσμεργκά, Κούρδοι μαχητές, συνεχίζουν να μάχονται με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της χώρας στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές, αλλά το ΙΚ στέλνει συχνά βομβιστές-καμικάζι σε σιιτικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι επιθέσεις στο Κιρκούκ, μια πόλη που ελέγχουν οι Κούρδοι στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι λιγότερο συχνές.

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές, η επίθεση στη συνοικία Σούρτζα του Κιρκούκ στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 20. Η επίθεση διαπράχθηκε είτε με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες ή από έναν βομβιστή-καμικάζι.

Στη Βαγδάτη, οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις έγιναν με δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Σαντρ Σίτι, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 51.

Τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν όταν βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα μικρό εστιατόριο στη σιιτική συνοικία Σάαμπ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Νωρίτερα, άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση 200 μέτρων από την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, το κοινοβούλιο και οι περισσότερες ξένες πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των ΗΠΑ. Στην επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν δύο γέφυρες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, στον ποταμό Τίγρη, οι οποίες συνδέουν την ανατολική και δυτική Βαγδάτη.