Ειδήσεις

Διεθνή

Τι κρύβει ο "ξαφνικός έρωτας" Μέρκελ - ΔΝΤ

Ο φόβος των πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο παρατεταμένης ακυβερνησίας οδηγεί σε σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας με αφορμή την παράταση του μνημονίου που θα συζητηθεί αύριο στο Eurogroup.

Με το αίτημα για εξάμηνη διάρκεια στην επέκταση του ελληνικού προγράμματος το Βερολίνο σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ  επιδιώκει να κατοχυρωθεί από ενδεχόμενους κλυδωνισμούς και αναταράξεις στο σύνολο της Ευρωζώνης κατά την περίοδο της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με πρωτοβουλία της Γερμανίας βρίσκονται στο τραπέζι το βασικό σενάριο που προβλέπει παράταση του υφιστάμενου μνημονίου κατά τουλάχιστον έξι μήνες και ένα εναλλακτικό για τρίμηνη παράταση με δυνατότητα ανανέωσης για έναν χρόνο έως ότου λήξει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το Βερολίνο θέλει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα οδεύσει σε πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να υπάρχει η προληπτική ασπίδα της κάλυψης της χώρας έναντι των αγορών. Βέβαια, εκτός από την «έκφραση αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα, η Γερμανία σε απόλυτη συνεργασία με το ΔΝΤ θέλουν να αποφύγουν τη μετάδοση στην οικονομικά εύθραυστη Ευρωζώνη μιας ενδεχόμενης πολιτικής κρίσης και αναταραχής στην Ελλάδα.

Ο πονοκέφαλος της Γαλλίας και της Ιταλίας, που δεν τηρούν τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας με την κάλυψη της Κομισιόν, δεν αφήνει περιθώρια για επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη που κλυδωνίζεται εκ νέου. Οπως είναι φυσικό, η επιχειρηματολογία αυτή δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση, η οποία είχε προτάξει τους τελευταίους μήνες την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, η οποία μετά την ψήφο δυσπιστίας από τις αγορές υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

Μια αναδίπλωση που ξεκίνησε με την πιστωτική γραμμή που εξελίχθηκε σε ενισχυμένη μορφή με όρους και υποχρεώσεις και τώρα μεταμορφώνεται και σε συνέχιση του μνημονίου εντός του 2015.

Ανάμεσα στις δύο ακραίες αυτές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τη χρυσή τομή καλείται να δώσει το Eurogroup που συναρτά τη διάρκεια της παράτασης του προγράμματος με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Εάν επικρατήσει η ελληνική θέση, τότε η απόφαση για την προληπτική πιστωτική γραμμή μπορεί να ληφθεί και τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, έως τις 14 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.

Τα σενάρια
Στην ίδια απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αλλά και στο θέμα αυτό υπάρχουν ορισμένοι δύσπιστοι εταίροι που προσπαθούν να παρακάμψουν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει τον Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω ελάφρυνση με το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά.

Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα περιλαμβάνει ένα πόσο της τάξης των 11-12 δισ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να εξασφαλίσει φθηνό δανεισμό στις διεθνείς αγορές. Διαφορετικά, όσο δεν χρησιμοποιείται δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Η πιστωτική γραμμή θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις και φυσικά την τήρηση όλων των δεσμεύσεων, στον δημοσιονομικό τομέα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου. Ερωτηματικό παραμένει η μορφή που θα λάβει ο έλεγχος αλλά και το τι θα γίνει συγκεκριμένα με τους τριμηνιαίους ελέγχους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι και τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαδικασία επιτήρησης, σαφώς πιο ενισχυμένη από εκείνη των χωρών που βγήκαν «καθαρά» από το μνημόνιο και όχι με πιστωτική γραμμή, δηλαδή την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Κόσμος

Γερμανία - κορωνοϊός: Σχεδόν 500 νέοι θάνατοι

Κορωνοϊός - Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε τις προηγούμενες 24 ώρες κατά 13.882 φθάνοντας συνολικά τα 2.033.518, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τις λοιμώδεις νόσους.

Ο αριθμός των θανάτων στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 445 φθάνοντας συνολικά τις 46.419, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ινστιτούτου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Ο πανέμορφος σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου (φωτο)

Κόρινθος: Το ταμπλό του αυτοκινήτου... έκρυβε τρία κιλά ηρωίνης

Βραζιλία - κορωνοϊός: Ξανά πάνω από 1.000 οι νέοι θάνατοι