Ειδήσεις

Διεθνή

Τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ψήφισαν οι βουλευτές στο Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της διάλυσης της βουλής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 17 Μαρτίου.

Με ψήφους 93 υπέρ και 0 κατά το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, μετά την αποπομπή από την κυβέρνηση στις 2 Δεκεμβρίου των υπουργών Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ και Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νετανιάχου θα επανεκλεγεί πρωθυπουργός, καθώς πολλοί Ισραηλινοί υποστηρίζουν τη σκληρή στάση που κρατά στη σύρραξη με τους Παλαιστίνιους και άλλα θέματα ασφαλείας.

Αν και το κόμμα του, το Λικούντ, αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, ο Νετανιάχου θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία σήμερα με τη δέσμευση να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε το σχέδιο αυτό πλαίσιο «κοινωνικής δικαιοσύνης», κάνοντας μια κρίσιμη κίνηση υπέρ της μεσαίας τάξης του Ισραήλ και των υπερορθόδοξων, τις ψήφους των οποίων θα χρειαστεί.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία για τη διάλυση της βουλής, οι Ισραηλινοί βουλευτές υιοθέτησαν με 47 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά μια τροπολογία της κυβέρνησης για να παραμείνει ανοικτό ένα κέντρο κράτησης Αφρικανών μεταναστών, παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να κλείσει ως τις 22 Δεκεμβρίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε τον Σεπτέμβριο ότι η κράτηση περίπου 2.000 μεταναστών, βάσει ενός νόμου που πέρασε το 2013 και επιτρέπει την κράτησή τους χωρίς δίκη, παραβιάζει τα δικαιώματά τους στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Στην τροπολογία που πέρασε σήμερα τέθηκε όριο 20 μηνών για την κράτηση στο κέντρο Χόλοτ.

Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία και το Σουδάν βρίσκονται στο Ισραήλ, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί από τους οποίους έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Εμβολιάζονται οι ηλικίες 16 έως 18 ετών

Ισραήλ - εμβολιασμοί 16-18 ετων

Την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 διεύρυνε σήμερα το Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας τις νεαρές ηλικίες από 16 ως 18 ετών, σε αυτό που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως μία προσπάθεια διευκόλυνσης της συμμετοχής τους σε σχολικές εξετάσεις.

Το Ισραήλ έχει τον ταχύτερο δείκτη διάθεσης εμβολίου κατά της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, ελπίζοντας ότι θα ξανανοίξει και πάλι την οικονομία του, τον επόμενο μήνα.

Με κανονικές εισαγωγές εμβολίων από την Pfizer Inc., το Ισραήλ εξασφάλισε τουλάχιστον μία δόση για ποσοστό μεγαλύτερο του 25% από τα 9 εκατομμύρια του πληθυσμού του, από την 19η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.Τα εμβόλια αρχικά περιορίστηκαν για την κάλυψη των ηλικιωμένων, αλλά και για άλλες κατηγορίες υψηλού ρίσκου, αλλά τώρα, είναι διαθέσιμα στον οποιοδήποτε άνω των 40 ετών ή με τη συναίνεση των γονέων – στους νέους μεταξύ 16 και 18 ετών.

Η συμμετοχή της παραπάνω ηλικιακής ομάδας στους εμβολιασμούς, έχει νόημα «προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή τους (στο σχολείο), αλλά και η ομαλή συμμετοχή τους σε εξετάσεις» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας.

Ειδήσεις σήμερα

Ισραήλ: Πρόταση για μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας

Ισραήλ - κορωνοϊός: Έξι έγκυες γυναίκες νόσησαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πεθαίνουν 5 ασθενείς σε ΜΕΘ ανά 12 ώρες